2020 - heden

Nike Campus

2020 - heden

Nike Campus

De Arenapark campus ligt aan de zuidzijde van Hilversum, op de grens tussen stad en uitgestrekte heide. Die kwaliteit is nu niet voelbaar; de campus, waar NIKE de belangrijkste gebruiker van is, is tot heden een typische bedrijvencampus. Dat gaat de komende jaren veranderen. NIKE renoveert de Campus Headquarters grondig, waarbij de individuele gebouwen worden opgewaardeerd en grotendeels publiek toegankelijke plinten krijgen. De NIKE campus transformeert zo van een in zich gesloten enclave naar een open, verwelkomende campus waar ook de bewoners van Hilversum van kunnen profiteren.

Locatie

Hilversum

Opdrachtgever

NIKE

Jaar
2020 - heden
Samenwerking

F31, Nine Yards, Inhouse Architects, BK ingenieurs

Oppervlak

6750 m2

B+B heeft in opdracht van NIKE een beeldkwaliteitsplan voor het landschap opgesteld en werkt daarnaast aan verschillende ruimtelijke ontwerpopgaven. Met de geplande verplaatsing van Station Sportpark verandert de structuur van campus. De toekomstige boulevard – die oost en west met elkaar moet verbinden en drie nieuwe pleinen met elkaar verknoopt – wordt daarbij de belangrijkste ruimtelijke entiteit. Het terugbrengen van het typische heidelandschap vormt de landschappelijke basis van alle ruimtelijke ‘harde’ ingrepen. ‘Homecourt’ is het eerste plein dat als onderdeel van de nieuwe campus is opgeleverd. Oorspronkelijk was dit een kaal, braakliggend stuk grond dat zich kenmerkte door de vele achterzijden van de gebouwen en onduidelijke routes.

i

Het ontwerp voor Homecourt richt zich op het creëren van een nieuwe bestemming op de campus met ‘food’ en ‘skate’ als kern. Homecourt vormt zo het schakelstuk tussen de oost- en westkant van campus. De grootste uitdaging van de locatie was dat vrijwel alle omringende gebouwen zich met hun ‘rug’ naar de plek toekeren. Het maken van nieuwe randen door middel van bomen schept beschutting en definieert de plek. De minst zichtbare ingreep, die echter de meeste impact heeft op het gebruik, is het plein vrijspelen van autoverkeer. Het plein is vormgegeven als een ‘bos op de hei’ – van veraf zichtbaar, en van binnenuit beschut en prettig. In het plein is een ‘skateable landscape’ ontworpen door F31, waarbij de Aalto – een geabstraheerde golf – de belangrijkste blikvanger is. Op het plein is verder ruimte vrijgehouden voor het opstellen van foodtrucks waar werknemers in de schaduw van de bomen hun lunch nuttigen en zicht hebben op het skateparcours.

Het hoogteverschil tussen het plein en de oostzijde van campus wordt overbrugd door een ‘eyecatcher’ trappartij, die als zittribune, trap én skateplek gebruikt kan worden. De grootformaat tegels zijn uniek in formaat en samenstelling; de kleur en grote kiezels geven een zanderige uitstraling aan het plein. Op en rondom Homecourt zijn meer dan 90 nieuwe bomen geplant in verschillende soorten, formaten en groeivormen. De voetganger krijgt alle ruimte op het nieuwe plein, dat een hoogkwalitatieve ontmoetingsruimte voor de lokale gemeenschap is geworden, tijdens alle seizoenen – passend bij de ambities van NIKE.

Alle objecten en materialen op het plein zijn zo vormgegeven dat ze optimaal beskatebaar zijn.