2017 - heden

Lieven

2017 - heden

Lieven

Lieven is een stedelijke campus in het westen van Amsterdam met huisvesting voor starters en studenten, evenals een café, wasserette en een fitnessruimte. Bureau B+B was verantwoordelijk voor het ontwerp van de openbare ruimte, de dak- en binnentuinen en de gemeenschappelijke tuinen met wadi’s voor duurzaam stedelijk waterbeheer.

Locatie

Amsterdam

Opdrachtgever

De Key

Jaar
2017 - heden
Samenwerking

Arons en Gelauff architecten

Oppervlak

2500 m2

Gesitueerd tussen een metrostation en het centrum van de wijk, biedt Lieven een alternatieve openbare route door een weelderige en groene tuin. Dit creëert een unieke mix van stedelijke levendigheid en collectief wonen in een stedelijk blok met overvloedig groen voor de deur. De binnenhoven van Lieven vormen een vloeiende overgang tussen de openbaar toegankelijke ruimten en de in het hart van de twee blokken gelegen ruimten voor collectief gebruik. De materialisatie geeft intuïtief aan wat de hoofd- en subroutes zijn. Veranderingen in de topografie onderscheiden verschillende ruimten; plekken om elkaar te ontmoeten, om te spelen of om te ontspannen in de schaduw. Lieven biedt niet alleen qua woonprogramma een nieuwe impuls aan dit deel van de stad, maar de binnentuin levert ook een belangrijke bijdrage aan een groenere, gezondere en meer gedeelde stad.

De binnenwereld van Lieven bestaat uit een reeks ruimtes met een verschillende dynamiek. Aan weerszijden van het centrale buurtplein liggen semi-openbare binnentuinen. De op maat ontworpen hekken gaan op in de begroeiing van de tuinen, waardoor bezoekers op subtiele wijze weten dat ze een gemeenschappelijke ruimte betreden en uitgenodigd worden binnen te komen. De voorste delen van de hoven hebben een gemeenschappelijk karakter. Hier is ruimte voor ontmoeting, spelletjes of een buurtbarbecue. De met grind verharde voetpaden leiden subtiel naar de achterzijde van de hoven waar zich rustige en besloten plekken bevinden waar bewoners zich kunnen terugtrekken om te lezen, in de tuin te werken of te luieren. Door gebruik te maken van de kloofachtige ruimte, de verticale elementen en het gefilterde licht, vormen de patio’s een eigen microklimaat binnen de gebouwen van de stedelijke campus. De grote stenen, de grassen en varens en de Nothofagus antarctica bomen geven het onderste deel van de patio’s de betoverende sfeer van een bergbos. Weelderig klimmende Aristolochia macrophylla veranderen het open trappenhuis in een semi-transparante groene muur die bezoekers naar de hogere verdiepingen leidt met weidse uitzichten over de binnentuinen.