1999 - 2000

Tuin Makeblijde: Looking for Jane

1999 - 2000

Tuin Makeblijde: Looking for Jane

Een tuin is een omheind stuk cultuurgrond. Vroeger werd een tuin veelal omringd door wildernis. Bij deze tuin draaien we dit begrip om; de tuin ligt als een omheinde wildernis in de Makeblijde tuin.

Locatie

Houten

Opdrachtgever

Makeblijde Tuin

Het Makeblijde terrein is van oorsprong een verwilderde schooltuin. De mysterieuze sfeer ervan is als uitgangspunt gebruikt voor het ontwerp. ‘Looking for Jane’ is een geheimzinnige plek die de bezoeker verleidt tot een ontdekkingstocht. Een ruige houten schutting manifesteert zich op afstand als een black box in de omliggende boomgaard. Op zoek naar een entree wordt de bezoeker letterlijk om de tuin geleid, om vervolgens een draaibaar stuk schutting te ontdekken, waar hij de tuin in kan. Eenmaal in de tuin baant de bezoeker zich een weg door een jungle. Deze bestaat uit de verwilderde beplanting van de voormalige schooltuin, verrijkt met exotische tuinplanten. Paden ontbreken, de grond is bedekt met een dikke laag boomschors. Tussen de beplanting hangen coconnen die de illusie wekken dat er ieder moment nieuw leven kan ontluiken.

Het microklimaat dat wordt gecreëerd door de hoge zwarte schutting en een waternevel, verbetert de omstandigheden voor de exotische beplanting en versterkt het gevoel van de jungle. Balancerend op boomstammen of via een smalle brug kan de bezoeker oversteken naar het andere gedeelte van de jungle. De schutting heeft aan de westzijde een dubbele wand met een dak. Het is een ondergronds lijkende ruimte met opstijgende nevel uit de kieren van de vloer. De ruimte is ‘s avonds groen verlicht. Hangende touwen transformeren in een woud van lianen. Tussen de lianen hangen schommels, waarop de bezoeker de jungle door een kijkgat kan observeren.