2010 - heden

Turnhout

2010 - heden

Turnhout

Pal naast het station van Turnhout wordt een industrieel gebied herontwikkeld tot ‘Innovatiepool voor Life Science en Global Care’. De Innovatiepool biedt ruimte aan onderzoek en innovatieve projecten rond zorg en wonen. Daarnaast komen er woningen en publieksfuncties. Samen met B-architecten ontwikkelde Bureau B+B een masterplan voor de herontwikkeling van het gebied. Daarnaast ontwierpen we de openbare ruimte.

Locatie

Turnhout

Opdrachtgever

Gemeente Turnhout, ION

Jaar
2010 - heden
Samenwerking

Polo architecten, Topokor

Oppervlak

16,3 ha

De Innovatiepool voegt zich naar het Turnhoutse patroon van pleinen, publieke tuinen, gaanderijen, binnenplaatsen, straten en achterpaden. Midden in de Innovatiepool bevindt zich een levendig plein. De drie gebouwen rond het plein hebben markante silhouetten die verwijzen naar het industriële verleden. Via de binnenplaatsen van de drie gebouwen zijn doorsteken naar de omliggende straten. Deze straten worden gekenmerkt door een mix van grondgebonden woningen en appartementen. De kleinere schaal van de gebouwen en het ritme van de bakstenen gevels gaan over in de morfologie van de omgeving. Als overgang tussen privé en publiek is een stelsel van gaanderijen bedacht. De gaanderijen verbinden de stedelijke ruimtes, maar bieden ook een dak voor activiteiten.

De openbare ruimte van de Innovatiepool bestaat uit een doorlopende pleinverharding van gebakken klinkers, met een donkere plint langs de bebouwing. Parkeerplaatsen en wandelpaden zijn verhard met natuurstenen kasseien. De binnentuinen krijgen een groen karakter, met bloeiende vaste planten en bomen met uitbundige herfstkleuren. Stoere houten banken leggen een link met het industriële verleden.