2008 - 2009

Lofzang op de Luiheid

2008 - 2009

Lofzang op de Luiheid

Als onderdeel van de vierde Internationale Architectuur Biënnale (IABR) maakten negen ontwerpbureaus in opdracht van de Dienst Ruimtelijke Ordening een visie op verschillende delen van Amsterdam. De tentoonstelling had als thema ‘Vrijstaat Amsterdam’: een stad waar mensen werkelijk vrij kunnen zijn en waar toeval, ingevingen en spontaniteit een rol hebben in planningsprocessen.

Locatie

Sloterplas, Amsterdam

Opdrachtgever

Gemeente Amsterdam

Jaar
2008 - 2009

Bureau B+B werd gevraagd een visie te maken voor de Sloterplas, het grote park en recreatiegebied midden in de Westelijke Tuinsteden. Het thema ‘Vrijstaat’ verbond het bureau met Luilekkerland, het land van melk en honing. Het ontwerp betrof een feeërieke verlichting voor de bomen en het water, die het park verandert in een unieke droomwereld. Verlichting, een eenvoudig middel, geeft identiteit aan de Sloterplas, genereert levendigheid en zet aan tot nieuwe initiatieven van omwonenden, ondernemers en instanties.

In de tentoonstelling was dit plan in een maquette 1:1000 verbeeld door groeiende magische bomen met zoutkristallen op een gitzwarte ondergrond die tijdens de tentoonstelling groeiden en veranderden en waarvan het eindresultaat niet op voorhand bekend was. Maandenlang had het bureau verschillende papiersoorten, boomvormen, gedestilleerd water, pipetten, zout, ammoniak, lijmen, infuuszakken en siliconen getest, voordat de maquette op de zes weken durende expositie uit kon groeien tot een kleurrijk, wild landschap. Directeur van de Amsterdamse Dienst Ruimtelijke Ordening Zef Hemel schreef na afloop van de tentoonstelling op zijn blog: ‘Met weemoed denk ik aan de maquette terug. (…) De droommaquette, hij is niet meer.’