2014 - 2018

Prinses Maxima Centrum

2014 - 2018

Prinses Maxima Centrum

Het Prinses Maxima Centrum (PMC) is een ziekenhuis voor kinderoncologie in Utrecht. In het nieuwe ziekenhuis op de Uithof is plek voor 120 bedden, diagnostische faciliteiten en een onderzoekscentrum. Het PMC vormt de overgang tussen de stad en het omringende landschap.

Locatie

Utrecht

Opdrachtgever

Prinses Maxima Centrum

Jaar
2014 - 2018
Samenwerking

Liag

Oppervlak

1 ha

Het ziekenhuis ligt in een landschapskamer, omkaderd door lanen. Het ontwerp zet het omringende landschap in als kernkwaliteit door het weiland zo ver mogelijk door te trekken tot aan de gevel en door vergezichten over het weiland te creëren. De hoofdingang en het entreeplein van het PMC bevinden zich aan de Hoofddijk. Het entreeplein is vormgegeven als een tapijt en biedt zitgelegenheid aan patiënten en bezoekers. Een brug over één van de karakteriserende sloten benadrukt de landschappelijke omgeving. Rondom het gebouw bevinden zich verschillende tuinen met zitgelegenheid, kleurrijke plantvakken en er is ruimte voor allerlei doelgroepen en activiteiten.

Er zijn twee besloten binnentuinen: een restauranttuin en een sporttuin. Daarnaast zijn er een halfopen lianentuin, een daktuin en silotuin, waar ook de stikstoftank staat. In het weidelandschap liggen twee verborgen tuinen licht verdiept in het maaiveld.