2015 - heden

Landgoed de Tempel en Nieuw Rhodenrijs

2015 - heden

Landgoed de Tempel en Nieuw Rhodenrijs

Onder de rook van Rotterdam liggen twee monumentale landgoederen: De Tempel en Nieuw Rhodenrijs. Binnenkort worden de landgoederen herontwikkeld tot een woonomgeving voor zorgbehoevende ouderen in een publiek toegankelijk recreatiegebied. De Tempel is al meer dan 300 jaar oud en het gebied heeft een rijke flora en fauna. De inpassing van zorg en recreatie moet dan ook zorgvuldig gebeuren. Bureau B+B stelde een ontwikkelvisie op.

Locatie

Rotterdam

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam, Natuurmonumenten, Golden Years

Jaar
2015 - heden
Oppervlak

15 ha

De landgoederen aan de Schie bevatten sporen van 300 jaar tuingeschiedenis: De Tempel heeft een 18e eeuwse basisopzet met classicistische lanen, barokke waterpartijen en een beeldenpark. In de negentiende eeuw zijn daar slingerpaden aan toegevoegd in een pseudo landschapsstijl. Nieuw Rhodenrijs is aangelegd in het begin van de 20ste eeuw in een strakke architectonische tuinstijl. We versterken de beleving van de verschillende historische perioden door beeldbepalende elementen in ere te herstellen. Daarnaast voegen we nieuwe, eigentijdse elementen toe. Een modern vlonderpad van cortenstaal zal de twee landgoederen onderling met elkaar verbinden. Aan de Schie komt een aanlegsteiger voor recreatievaart met een terras en een paviljoen.

Op het zorglandgoed verrijzen ongeveer vijftig woonunits voor zorgbehoevende ouderen. Het terrein zal ingedeeld worden in verschillende domeinen, die variƫren in sfeer. Bewoners kunnen zelf bepalen of ze behoefte hebben aan privacy of gezelligheid, aan rust of aan activiteit. De gebouwen hebben een directe relatie met de tuin, zodat bewoners worden uitgenodigd om elke dag even naar buiten gaan en de natuur te beleven. De tuin is zeer goed verzorgd en levendig en sluit aan op de beleving van mensen met dementie. Er zijn wandelpaden, een terras en schaduwrijke zitjes. Wandelpaden zijn goed toegankelijk voor rolstoel en rollator. De inrichting is overzichtelijk, zodat vanuit het gebouw toezicht gehouden kan worden op de bewoners.