1991 - 1994

Kromhoutpark

1991 - 1994

Kromhoutpark

Het Kromhoutpark in Tilburg is misschien wel het meest besproken ontwerp van het bureau. Een discussie in het Nederlands Architectuurinstituut in 1991 leverde reacties op als: ‘een leeg centrum in een duizelingwekkende ruimte’, ‘overijverig gedemonstreerd ontwerptalent’, ‘even veelvoudig als eenvoudig’ en ‘een postmodern park’.

Locatie

Tilburg

Opdrachtgever

Gemeente Tilburg

Jaar
1991 - 1994
Oppervlak

30 ha

De gemeente had Bureau B+B de opdracht gegeven op een voormalig kazerneterrein nabij de oude binnenstad een stadspark te ontwerpen. Een programma ontbrak: aanleiding voor een uitgebreide studie naar de betekenis van het moderne stadspark. Een park was niet langer een groene oase in een stenige omgeving, de contramal van de stad, aldus de ontwerpers, maar een groen onderdeel dat in symbiose leeft met de stad, en dat net als in het moderne leven voldoende keuzemogelijkheden tot activiteit biedt.

Het concept voor het Kromhoutpark bestaat uit een kamer in een kamer: de grote kamer wordt gevormd door het bestaande carré van lindebomen, terwijl de kleine kamer ingericht is als vijvervlak met een dikke omlijsting met hoge bamboe. Traditionele parkelementen zijn tot routes gemaakt, die tevens het watervlak kruisen: een klim- en klauterlijn, een pergolalijn, een kunstlijn en een waterlijn. Het ontwerp werd uitgewerkt in een computervisualisatie, te lezen als een decompositie van de verschillende parkelementen. Bejubeld of verguisd, het ontwerp voor het Kromhoutpark gaf de vakwereld begin jaren negentig voldoende stof tot nadenken over de toekomst van het moderne stadspark.