2002 - 2017

Stationsgebied Arnhem

2002 - 2017

Stationsgebied Arnhem

Het Centraal Station van Arnhem is een levendig knooppunt van treinen, bussen, auto’s, voetgangers en fietsers. UNStudio was verantwoordelijk voor de gebouwen en het masterplan. Bureau B+B ontwierp de openbare ruimte: een stedelijk landschap voor ontmoeting en interactie.

Locatie

Arnhem

Opdrachtgever

Gemeente Arnhem

Jaar
2002 - 2017
Samenwerking

UNStudio, Atelier Lek

Oppervlak

4,5 ha

Het stationsgebied van Arnhem ligt in een glooiend landschap op de overgang van de Hoge Veluwe naar de lagergelegen Rijn. Dit hoogteverschil is de basis voor het ontwerp. Het stationsplein sluit naadloos aan op de vloeren van het stationsgebouw. De natuurstenen bestrating volgt het glooiende maaiveld. Grotere hoogteverschillen worden opgevangen door ‘plooien’ in de bestrating, met houten zittingen er op. Het landschap van de Veluwe en de Rijn komt ook tot uitdrukking in de beplanting: schaduw minnende beplanting aan de lage oostzijde en kleurrijke droogte minnende beplanting op de hogere en zonnige delen. Indrukwekkende platanen vormen oriëntatiepunten en transparante gleditsia’s markeren de ontmoetingsplekken. Het ontwerp van UNStudio is gebaseerd op beweging. Reizigers worden door de vorm van het gebouw de juiste kant op geleid. Bureau B+B voegde aan deze dynamische omgeving verblijfskwaliteit toe.

De banken en het groen zorgen ervoor dat de stationsomgeving meer is dan een plek is waar je doorheen rent om de trein te halen. Het is een plek om langer te blijven. Voor een ontwerper is het een groot compliment als de openbare ruimte die je hebt ontworpen intensief wordt gebruikt. De natuurstenen bestrating volgt het glooiende maaiveld in diverse legrichtingen. Speciaal gevormde tegels zorgen voor vloeiende overgangen. Verspreid over de vloer liggen roestvrijstalen cijfers die de hoogteverschillen markeren. De banken duiken uit de bestrating op als golven of stuifduinen. Het verlichtingsconcept is ontwikkeld in samenwerking met Atelier Lek. Lijnverlichting en verlichting in de trapleuning begeleiden de looproutes. Hoge lichtmasten maken het plein veilig en overzichtelijk, terwijl kleine armaturen zorgen voor sfeerverlichting bij de banken. Grondspots belichten de monumentale bomen.