2021

Piazza dei Cinquecento, Rome

2021

Piazza dei Cinquecento, Rome

De prijsvraaginzending voor Piazza dei Cinquecento in Rome transformeert het plein van het Termini-station tot een dynamisch mobiliteitsknooppunt. Het ontwerp van de stationsomgeving voorziet Rome van een moderne internationale poort, waardoor de omgeving van het station wordt opgewaardeerd. De ingreep bundelt verschillende mobiliteitsfuncties zoals het Termini treinstation, een nieuw busstation, een tramterminal en verschillende langzame. De voetganger staat, als eerste gebruiker van de openbare ruimte, centraal in het project.

Locatie

Rome

Opdrachtgever

Grandi Stazione Rail, FS Sistemi Urbani en Rete Ferroviaria Italiana

Samenwerking

Studio Martini Ingegneria S.r.l, Open Project, Andrea Nonni, Dario curatolo, Astrapto, Anna Letizia Monti, Irene Berlingò en Maria Costanza Pierdominici

Oppervlak

4 ha

Het ontwerp is geïnspireerd op de aangrenzende Termini-tuinen en geeft een nieuw gezicht aan het plein en de omgeving.  Het ontwerp maakt het stationsplein tot verlenging van de Einaudi-straat, als een geplaveide voetgangersboulevard. Deze verbindt het Termini-station met de Basiliek van Santa Maria degli Angeli op het Piazza della Repubblica. De diagonale voetgangersboulevard creëert een tweedeling in het masterplan met elk een eigen sfeer: de parkzone bestaande uit nieuwe tuinen en historische tuinen en een stedelijk plein dat Palazzo Massimo, via Cavour, via Giolitti en Largo di Villa Peretti verbindt. De diagonaal heeft de kenmerken van een boulevard, met een breedte van 17 meter en wordt verrijkt met iconische Romeinse dennenbomen.

Voor het stationsgebouw Termini transformeert de boulevard tot ruim stationsplein. In het zuidelijke deel is het nieuwe overdekte busstation gevestigd dat herkenbaar is door een organisch gevormd dak met gaten voor de aanwezige dennenbomen. Tussen het busstation en het station is een verblijfsplek ontworpen waarin de passagiers op langgerekte zitelementen wachten tussen een verzameling Japanse meerstammige kersenbomen. De parkzone is een verbindende groenstructuur tussen de baden van Diocletianus en het Termini station. In dit gebied zijn verschillende mobiliteitsfuncties geplaatst zoals de ingang naar de ondergrondse fietshub, de parking voor elektrische auto’s en de kiss & ride.