2009 - heden

Bocholt

2009 - heden

Bocholt

Het team van Bureau B+B en SeARCH heeft aan een lange termijn visie opgesteld voor de herontwikkeling van dit 35 hectare groot gebied tussen de binnenstad van Bocholt en de Aa See. Het resultaat is een duidelijk stappenplan en ontwerp om het gebied te transformeren tot een levendig, multifunctioneel stadsdeel; het Kulturquartier.

Locatie

Bocholt

Opdrachtgever

Gemeente Bocholt

Jaar
2009 - heden
Samenwerking

SeARCH

Oppervlak

35 ha

Bocholt is een oude textielstad. Meer dan twee eeuwen lang zijn hier de wereldberoemde blauw en rood geblokte theedoeken geproduceerd. Langs de rivier de Aa ontstond hierdoor een kleinschalig industrielandschap met sheddaken, baksteenmuren, schoorstenen en productierelicten. Ondanks de centrale ligging is het gebied vrijwel onbekend bij de plaatselijke bevolking: de rivier Aa vormde decennia lang de achterkant van dit deel van de stad. In het plan krijgt de rivier weer een centrale plek in de stad: de rivier verbindt het gebied met het centrum en met de Aa See. Tot voor kort liep de rivier echter verscholen achter fabrieken langs. Met paden, vlonders en bruggen is het water opnieuw beleefbaar gemaakt. Doorgaande fietsroutes zijn met elkaar verbonden en wandelpaden lopen langs de rivier.

Op verschillende plekken wordt de Aa verbreedt, zodat de kades bij hoog water niet meer overstromen. Er zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd waar oeverplanten het water zuiveren. De ruige beplanting benadrukt het contrast tussen industrie en ecologie; de rivier Aa wordt de levensader van KuBAaI Bocholt. Ook het industriële erfgoed wacht op herontwikkeling. Bureau B+B en SeARCH brachten de sporen uit het industriële verleden in kaart en waarderen deze opnieuw. Uitgangspunt van het ontwerp is het behoud van de huidige rauwe, industriële sfeer; de schaal van de bebouwing, de architectuur en de spontane begroeiing. De industriële oase, de geborgen, intieme sfeer van het gebied blijft behouden en wordt tegelijkertijd toegankelijk gemaakt.

De smalle straatjes tussen de fabriekscomplexen, de muren erlangs, de wilde begroeiing, het patroon van verschillende bestratingvlakken, de grote poorten en onderdoorgangen blijven de beeldbepalende elementen voor het gebied. Ze vormen een verzameling relicten die samen met de Bocholter Aa het startpunt zijn voor de transformatie van het gebied. Aansluitend op de straatjes zullen nieuwe bruggen de twee oevers met elkaar verbinden. De blikvanger is de ‘podiumbrug’, die in 2019 in gebruik is genomen. Deze brug verknoopt het nieuwe Textielmuseum met nieuwe paden, banen en sporen die het gebied toegankelijk maken en het centrum met de Aasee alsmede de woonwijken rondom van het plangebied met elkaar verbinden.

Het plan van Bureau B+B en SeARCH laat zien hoe de rijke geschiedenis en de verborgen kwaliteiten een goede basis kunnen zijn voor toekomstige ontwikkelingen. Het plan is een generator die met kleine ingrepen een geleidelijke transformatie in gang zet, en zo op overtuigende wijze nieuwe lagen toevoegen aan een bestaand gebied.