2024

Zuurvenspolder Bergen

2024

Zuurvenspolder Bergen

Masterplan Zuurvenspolder schetst een toekomstbeeld voor deze historische polder aan de oostkant van het Noord-Hollandse dorp Bergen. De eeuwenoude ontstaansgeschiedenis van de polder is anno 2024 nog goed zichtbaar in het landschap. De uitgestrekte ruimte trekt recreanten, waaronder wandelaars en fietsers, naar het gebied. De ecologische waarde reikt verder dan de polder zelf: het is een populaire rustplek voor trekvogels en een verblijfplaats voor overwinteraars. Door relatief eenvoudige ingrepen in het hydrologische en bodemkundige systeem wordt de ecologische en landschappelijke waarde van het gebied vergroot.

Locatie

Zuurvenspolder Bergen

Opdrachtgever

Gemeente Bergen

Samenwerking

Landschap Noord-Holland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Oppervlak

140 ha

huidige situatie

De polder onderscheidt zich door een grote variatie aan bodemsoorten en waterhuishouding, uniek voor een polder in de binnenduinrand. De bijzondere ontstaansgeschiedenis heeft geleid tot een rijk palet aan bodemvormende processen op een relatief klein oppervlak. Deze bodemfysische en hydrologische condities sturen de inrichting van de polder in het masterplan, dat de ontwikkeling van een rijk mozaïek aan verschillende biotopen mogelijk maakt. Dit versterkt niet alleen het ecosysteem, maar verhoogt ook de belevingswaarde van het gebied. Door passende ingrepen wordt tevens bijgedragen aan een robuuster watersysteem.

De ontwikkelprincipes van het masterplan bouwen voort op de huidige kwaliteiten van de polder. Het landschappelijke mozaïek wordt versterkt en het bestaande netwerk van wandelpaden wordt aangepast en uitgebreid. Locatiespecifieke recreatie benadrukt bijzondere plekken in de polder in de vorm van elementen waarvandaan de ruimtelijke en ecologische kwaliteiten goed beleefd kunnen worden.

Het masterplan voorziet in passende maatregelen die de Zuurvenspolder transformeren tot een gebied van grote waarde, zowel ecologisch als recreatief. De polder dient als uitloopgebied voor de inwoners van Bergen en als woon- en verblijfplaats voor diverse diersoorten. In het recreatieve netwerk worden op strategische locaties unieke bestemmingen gecreëerd, nauw verbonden met specifieke plekken binnen de polder. In plaats van standaard vogelkijkhutten worden er plaatsen gecreëerd die goed passen bij de specifieke kenmerken van elke locatie. Deze plekken bieden gelegenheid om te genieten van het landschap, te picknicken en de flora en fauna te observeren, en kunnen daarnaast een educatieve functie vervullen.

Met het nieuwe recreatieve netwerk wordt daarnaast de relatie met cultuurhistorie versterkt. Naast het maken van verwijzingen naar het historische spoorlijntje biedt de voormalige steenfabriek een interessante referentie. Het baksteenmateriaal dat in de fabriek werd geproduceerd, wordt gebruikt voor de recreatieve bestemmingen. Hierdoor vormen alle recreatieve plekken samen één familie, wat zorgt voor een sterk nieuw beeldmerk voor de polder.