2021 - heden

Burgh-Haamstede

2021 - heden

Burgh-Haamstede

Voor Haamstede, Burgh en Westenschouwen, drie dorpen in de binnenduinrand van Schouwen-Duiveland, maakte Bureau B+B een integraal ontwikkelplan. Het plan genaamd Park Burgh-Haamstede kwam tot stand in nauwe samenwerking met de ondernemersvereniging en de dorpsraad.

Locatie

Burgh-Haamstede

Opdrachtgever

Gemeente Schouwen-Duiveland

Jaar
2024 - 2025 (Uitvoering Kern Haamstede )
Samenwerking

Juust mobiliteit

Oppervlak

Dorpsas: 4.5 km
Kern Haamstede: 1.5 ha

Met Park Burgh-Haamstede zet het dorpenlint koers richting het verbeteren van de levendigheid, leefbaarheid en uitstraling van de dorpen, de ambities die de Gemeente Schouwen Duiveland formuleerde in de Dorpsvisie Burgh-Haamstede (KuiperCompagnons 2020). Hierbij wordt voortgebouwd op de onderscheidende kwaliteiten van Burgh-Haamstede. De gemeente staat hiermee aan de vooravond van een aantal ingrijpende projecten.. Met de herinrichting van de dorpsas en het centrum van Haamstede wordt momenteel de eerste stap gezet in de uitvoering van de visie park Burgh Haamstede.

De dorpen Burgh, Haamstede en Westenschouwen is uniek gelegen in de groen-blauwe oase van de Zeeuwse delta. Met haar ligging binnen het toekomstige Unesco Global Geopark Scheldedelta, ingeklemd tussen landschappen van nationaal belang zoals de Noordzeekust, het Nationaal park Oosterschelde, Deltapark Neeltje Jans en drie Natura 2000 gebieden (Kop van Schouwen, Grevelingen en Oosterschelde) heeft Burgh-Haamstede ongekende kwaliteiten binnen handbereik. Tegelijkertijd hebben de dorpen te kampen met hoge druk van toerisme, teruglopend voorzieningenniveau, een te kort aan woonruimte voor starters en een schrale en gedateerde openbare ruimte waardoor de leefbaarheid onder druk staat.

Park Burgh-Haamstede zet in op het verbeteren van de leefbaarheid en ruimtelijke kwaliteit door opnieuw te verbinden met de oorspronkelijke identiteit van dorpen in de binnenduinrand. ‘Park Burgh-Haamstede’ verwijst naar de landschappelijke kwaliteiten die Burgh-Haamstede bijzonder maken. Gezamenlijk zijn de verschillende dorpen en landschappen te zien als een ‘landschapspark’ van bijzondere kwaliteit waarin wonen, leven, ontspanning en recreatie hand in hand gaan.

Het landschappelijk raamwerk van beboomde paden, houtwallen, hagen en weides zorgt ervoor dat Burgh-Haamstede zich als een samenhangend park laat lezen; Park Burgh-Haamstede. Hierin vormt de oorspronkelijke structuur van de binnenduinrand de basis. Op de overgang van duinen naar polder zijn de dorpen gelegen aan een centrale weg. Deze dorpsas vormt de ruggengraat van het gebied en wordt aan weerszijden geflankeerd door een duinlint en een polderlint. Dwars op de dorpsas gelegen houtwallen (voormalige elzenmeten) vormen een mozaïek van landschapskamers. De meeste van deze landschapskamers zijn inmiddels ingevuld door woonwijken en vakantieparken maar de houtwallen zorgen voor groene verbindingen tussen duin en polder en op sommige plekken zijn de landschapskamers nog onbebouwd en bieden een bijzondere landschappelijke kwaliteit. Het landschapspark rondom de Karolingische burcht bij Burgh is het beste voorbeeld van. Het beeldkwaliteitsplan Park Burgh-Haamstede biedt handvatten om de oorspronkelijke landschappelijke kwaliteiten van de binnenduinrand te behouden en als basis te kunnen laten dienen voor de ontwikkeling van Park Burgh-Haamstede.

Een belangrijk onderdeel van de transformatie is de herinrichting van de dorpas. De dorpsas vormt de hartlijn in de binnenduinrand en rijgt de verschillende dorpen aaneen. Waar momenteel nog veel bestemmingsverkeer de gehele dorpas afrijdt zal door in te grijpen in de verkeersstructuur het verkeer voornamelijk gebruik gaan maken van de parallel gelegen N-weg. Ook de beoogde verplaatsing van het supermarktcluster naar een beter autotoegankelijke plek zal bijdragen aan een verminderde verkeersdruk op de dorpsas.

De dorpas transformeert in een rustige en lommerrijke fietsstraat die royaal ruimte biedt aan voetgangers, fietsers en verblijfsruimte. Een versmald profiel, gematerialiseerd in gebakken klinkers  en met aan weerszijden een trotoir en bomen in groene bermen verbindt de verschillende dorpen en vakantieparken met elkaar en het omliggende landschap. De dorpscentra worden autoluw wat ruimte biedt voor een kwalitatieve herinrichting van de openbare ruimte. De onderscheidende kwaliteiten van Burgh en Haamstede vormen hiervoor de basis; statig Haamstede, groen Burgh en kustdorp Westenschouwen.

Herinrichting Haamstede

De herinrichting van het centrum van Haamstede vormt een sleutelproject in Park Burgh-Haamstede. Als eerste dorp in het lint vormt het de entree tot de dorpsas. Door in het drukke zomerseizoen het hart van het dorp autovrij te maken en tijdens de overige maanden van het jaar eenrichtingsverkeer in te stellen wordt het verkeerssysteem zo ingericht dat de dorpsas en de centra autoluw worden en verkeer voornamelijk via de N-weg afgewikkeld wordt. Dit bood de kans om de Ring en de Noordstraat, de belangrijkste openbare ruimte van Haamstede te herinrichten om daarmee uiting te kunnen geven aan de sublieme kwaliteiten van een ringdorp gelegen aan het slot van Haamstede tussen de bossen en polders van de Kop van Schouwen.

In de Noordstraat vormen brede loopstroken en royale beplantingsvakken rondom de monumentale kastanjebomen een lommerrijke laan met aan weerszijden karakteristieke panden. Nabij de poort naar het Slotdomein vormt een fontein met bedriegertjes de overgang naar de Ring.

De Ring is het centraal gelegen plein van Haamstede. Midden op de Ring staat de kerk in een cirkelvormige kerktuin. Een nieuwe rond lopende kerkmuur markeert het nieuw aangelegde plein en vormt tegelijkertijd een lange zitrand. Aan het plein liggen de terrassen van de aangelegen horeca. Het plein zelf biedt ruimte aan diverse evenementen en activiteiten maar biedt tegelijkertijd een ontspannen en intiem plein op rustige dagen. Het aanliggend slotplein biedt een prachtig zicht op het tot voorkort verscholen gelegen Slot van Haamstede.