2022 - heden
Amstel Kavel 7
2022 - heden
Amstel Kavel 7
Met het concept Mookly: raised bij nature heeft Bureau B+B binnen een breed team hoge ambities gesteld aan het ontwikkelen en ontwerpen van een natuur inclusief stadsblok waarin op verschillende manieren veel weelderig groen voorkomt.
Amsterdam
Wonam, Zadelhoff
Arons en Gelauff, DOOR architecten, TMOJ
6000m2
We creëren een binnenwereld vol groen en avontuur, waar kinderen in een eigen ecosysteem samenleven met de fauna en flora die hen omringen. Kinderen groeien hierdoor op binnen een realiteit waarbij er contact is met natuurlijke processen, waarmee een realiteit ontstaat waarin de balans tussen mens en natuur langzaam maar zeker hersteld wordt. Het ontwerp van de binnentuin, daktuinen, leef galerijen en gevels zorgt niet alleen voor verbinding tussen plant, dier en mens maar zeker ook tussen de bewoners onder elkaar.
Door goed naar de omgeving te kijken identificeerde we kenmerkende landschapseenheden uit omgeving zoals veenweiden en moeras- en laagveenbos. Daarnaast hebben buitenplaatsen aan de Amstel historisch gezien een belangrijke ecologische waarde in het veenweide landschap door opgaand groen, diversiteit in soorten en microklimaten.
Het ontwerp van de tuinen takt zowel aan op de ecologie van de Amstelscheg als van de het stedelijke ecologisch netwerk van de stad Amsterdam en vormt een stapsteen tussen beide. Hierdoor is het een plek waar soorten uit de stad en het landschap elkaar ontmoeten. Binnen Mookly trachten we het begrip natuur in de stad verder te specificeren tot het faciliteren en zichtbaar maken van natuurlijke processen. Deze natuurlijke processen gaan van het uitkomen van een bloemknop, nieuwe twijgvorming van de klimplant voor de raam, het uitzaaien van een eetbare plant op de daktuin tot de levenscyclus van een libelle in het waterelement in de binnentuin.
Als bordessen tussen de stad en weelderige, groene binnentuin schuiven we vanuit de stegen een drietal entreepleintjes de tuin in welke dienen als introductie naar de tuin en als terrasruimte. De entreepleintjes worden via een gelaagd padensysteem met elkaar verbonden. Ten eerste vormen loopbruggen van hout de kortste weg, je loopt hier net hoger dan de rijke beplanting. Daarnaast vormt een slingerend pad een rondgang welke voor eenieder toegankelijk is. De binnentuin bestaat verder geheel uit weelderig groen, gebaseerd op het omliggende landschap. Uit het groen stansen we een waterelement en een aantal speel, verstop en verblijfsplekken. Houten stammen verbinden de verschillende plekken op speelse wijze.
Binnen het gebouw komen drie typen daktuinen voor:
– bruindaken waar we water opslaan met veel ruimte voor het opwekken van energie middels pv panelen.
– natuurdaken welke vrij blijven van menselijke invloeden, waar een dichte beplanting van meerstammige heesters komt en welke een ware stapsteen vormen voor bijen en andere insecten op weg naar de hogere daken.
– de verblijfsdaken richten we volledig in met eetbare beplanting, daarnaast plaatsen we moestuinbakken en planten we grote bomen. Om de verblijfskwaliteit te vergroten plaatsen we pergola’s voor schaduwvorming, deze bekleden we met pv panelen voor een zichtbare opwekking van energie.
Door collectief toegankelijke routes te maken die middels verschillende loopbruggen alle niveaus van het natuurinclusieve landschap met elkaar verbinden is de ontdekkingswereld van de natuurlijke processen oneindig, totdat het opgroeiend kind als tiener de fiets pakt om de Amstel scheg te gaan ontdekken en de verbinding tussen zijn of haar woonomgeving met het omliggende landschap ontdekt.