Zuidblok, Amsterdam

Woonstichting de Key realiseert in Amsterdam Nieuw-West het Zuidblok: een nieuwbouwcomplex met 219 studentenunits en 350 starterswoningen. De architecten voor het gebouw zijn Arens en Gelauff en KENK. Bureau B+B ontwerpt het binnenterrein met ruimte voor rust en reuring.

Passages
De buitenruimtes van het Zuidblok gaan stapsgewijs over van openbaar naar privé. Rondom het bouwblok liggen de stadsstraten waar het verkeer passeert. Het blok wordt in tweeën gedeeld door een openbare passage. In het noordelijke deel daarvan kunnen auto’s parkeren, in het zuidelijk deel ligt een levendig stadsplein met horeca. Overdag kunnen voetgangers en fietsers het Zuidblok ook van oost naar west doorkruizen via een doorgang die ’s avonds op slot gaat.

Binnentuinen
De binnenwereld van het Zuidblok bestaat uit een serie ruimtes met een verschillende dynamiek. Aan weerszijden van het stadsplein liggen semi-openbare binnentuinen, met afsluitbare hekken. De voorste gedeeltes van de binnentuinen hebben een gemeenschappelijk karakter. Hier is ruimte voor ontmoeting, spelletjes of de buurtbarbecue. Achterin de binnentuinen liggen rustige, meer besloten plekjes, waar bewoners zich terug kunnen trekken om te lezen, tuinieren of luieren.

  • Locatie: Vlaardingenlaan, Amsterdam, Nederland
  • Opdrachtgever: de Key