Musiklandschaft Gronau

Musiklandschaft Gronau

In het Duitse Münsterland bevinden zich twee gerenommeerde muziekinstituten: de Landes-musikakademie NRW in Nienborg en de rock’n’popmuseum in Gronau. Deze twee plaatsen liggen 12 kilometer uit elkaar en zijn met elkaar verbonden door de rivier de Dinkel, die door het tussenliggende cultuurlandschap stroomt. Stadt Gronau en Gemeinde Heek willen dit gebied ontwikkelen en op de kaart zetten als ‘Muzieklandschap’.

Bureau B+B verkende samen met LA Group een week lang het gebied. Ze bekeken de omgeving door de ogen van een onbevangen toerist en spraken met verschillende betrokken partijen. Terug in Amsterdam verwerkten zij alle input tot een ruimtelijk en programmatisch concept.

In het muzieklandschap is het cultuurlandschap hoorbaar gemaakt. Langs de Dinkel loopt een recreatieve route met verschillende ‘klankplaatsen’. De klankplaatsen zijn verblijfsplekken waar men wordt uitgenodigd om te kijken, luisteren en beleven. Soms gaat het om geluiden die al in het landschap aanwezig zijn, soms worden er geluiden toegevoegd. Geluidskunstenaars krijgen een uitnodiging om tijdelijke klanksculpturen en installaties langs de route te realiseren. Daarnaast kunnen er performances en concerten plaatsvinden.

Bestaande wegen en paden worden samengevoegd tot een herkenbare route. De klankplaatsen zijn allemaal verschillend, maar horen qua vormgeving en materiaal wel duidelijk bij elkaar. Ze zijn gesitueerd op plekken waar de cultuurhistorie of het huidige gebruik van het landschap prominent is, zoals bij watermolens, spoorbanen, of hoogspanningsmasten. De klankplaatsen maken hoorbaar wat in eerste instantie niet (meer) zichtbaar is.

  • Locatie: Dinkel, Gronau, Duitsland
  • Concept: 2014
  • Opdrachtgever: Stadt Gronau en Gemeinde Heek
  • Partners: LA Group