Landgoed De Tempel

Landgoed de Schie

Onder de rook van Rotterdam liggen twee monumentale landgoederen: De Tempel en Nieuw Rhodenrijs. Binnenkort worden de landgoederen herontwikkeld tot een woonomgeving voor zorgbehoevende ouderen in een publiek toegankelijk recreatiegebied. De Tempel is al meer dan 300 jaar oud en het gebied heeft een rijke flora en fauna. De inpassing van zorg en recreatie moet dan ook zorgvuldig gebeuren. Bureau B+B stelde een ontwikkelvisie op.

300 jaar tuinhistorie
De landgoederen aan de Schie bevatten sporen van 300 jaar tuingeschiedenis: De Tempel heeft een 18e eeuwse basisopzet met classicistische lanen, barokke waterpartijen en een beeldenpark. In de negentiende eeuw zijn daar slingerpaden aan toegevoegd in een pseudo landschapsstijl. Nieuw Rhodenrijs is aangelegd in het begin van de 20ste eeuw in een strakke architectonische tuinstijl. We versterken de beleving van de verschillende historische perioden door beeldbepalende elementen in ere te herstellen. Daarnaast voegen we nieuwe, eigentijdse elementen toe. Een modern vlonderpad van cortenstaal zal de twee landgoederen onderling met elkaar verbinden. Aan de Schie komt een aanlegsteiger voor recreatievaart met een terras en een paviljoen.

Zorg
Op het zorglandgoed verrijzen ongeveer vijftig woonunits voor zorgbehoevende ouderen. Het terrein zal ingedeeld worden in verschillende domeinen, die variëren in sfeer. Bewoners kunnen zelf bepalen of ze behoefte hebben aan privacy of gezelligheid, aan rust of aan activiteit. De gebouwen hebben een directe relatie met de tuin, zodat bewoners worden uitgenodigd om elke dag even naar buiten gaan en de natuur te beleven. De tuin is zeer goed verzorgd en levendig en sluit aan op de beleving van mensen met dementie. Er zijn wandelpaden, een terras en schaduwrijke zitjes. Wandelpaden zijn goed toegankelijk voor rolstoel en rollator. De inrichting is overzichtelijk, zodat vanuit het gebouw toezicht gehouden kan worden op de bewoners.

  • Locatie: Landgoed Nieuw Rhodenrijs, Delftweg, Rotterdam, Nederland
  • gebiedsvisie: 2016
  • Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam

existing bridges will be renovated

Landgoed de Schie

A new housing for people with dementia will provide a secure housing in a green environment

Landgoed de Schie

A modern corten steel boardwalk will connect the two estates.

Landgoed de Schie

Along the Schie river, a jetty will re-appear, with a terrace and a pavilion to reconnect the estate with the recreational waternetwork.

Landgoed de Schie

The garden will be reconstructed based on old planting beds

the pond will be reconstructed in original form

Landgoed de Schie

The Tempel has an 18th century lay-out with classical lanes, baroque water features and a very special sculpture park.

Landgoed de Schie isometrie verhalend

G310-20180522-isometrie-final