Hochschule Osnabruck

In een workshop werd door vijf teams gewerkt aan een toekomstperspectief voor de faculteit Agrarwissenschaften und Landschaftsarchitektur in Osnabruck (D). Doll Architecten en B+B wonnen deze workshop en mochten de visie voor de campus maken. Met een concept gebaseerd op het Lerngut, oftewel het educatie landgoed, wordt een campus voorgesteld die zich, in tegenstelling tot het klassieke campusmodel, als een landgoed in het landschap nestelt en de omringende kwaliteiten in zich opneemt en versterkt. De jury bestempelt het plan als ‘een intelligente bijdrage, die met weinig middelen en juiste interventies de kracht van een uitgestrekte groene campus adequaat versterkt.’

In de visie wordt het middelbare praktijk onderwijs verbonden met het agrarische landschap. Dit draagt bij aan de ‘corporate identity’ van de Osnabrück faculteit: Agrarwissenschaften und Landschaftsarchitektur. Hierdoor word Lerngut Haste een toekomstbestendige campus universiteit met een nieuwe identiteit. Voor studenten, wetenschappers en bezoekers ontstaat er een aantrekkelijk gebied met identificeerbare ruimtes. Lerngut Haste krijgt nieuwe informele wegen die aan de bestaande wandel- en fietsroutes gekoppeld worden, om zo bij te dragen aan een levendig recreatiegebied.

De identiteit en het karakter van Lerngut Haste word momenteel sterk beïnvloed door de tweedeling in het gebied: Noord en Zuid. Een duidelijke identiteit ontbreekt en is naar buiten toe niet herkenbaar. De structuur van het landschap word duidelijker zichtbaar door het gebied te zien als wervels in een ruggengraat. De verscheidene zoneringen helpen bij het lezen van het gebied.

  • Locatie: Am Krümpel, Osnabrück, Germany
  • visie: 2013-2015
  • Opdrachtgever: Hochshule Osnabrück
  • Oppervlakte : 19 ha
  • Partners: Döll Architecten