In november 1977 starten twee jonge landschapsarchitecten, Riek Bakker en Ank Bleeker, hun eigen ontwerpbureau voor landschapsarchitectuur. Zij stellen zich tot doel het vak te emanciperen en de stedenbouw als werkgebied voor landschapsarchitecten te veroveren. In die tijd beperkt het werk van de landschapsarchitect zich tot groene opgaven als recreatiegebieden, wegbeplanting, stadsparken, of tuinen. Bakker en Bleeker zijn er van overtuigd dat de discipline meer te bieden heeft. De landschapsarchitect moet eerder en vooral gelijkwaardiger bij ruimtelijke processen betrokken worden.

KM_C364-20160322155523

Binnen twee jaar werken er 12 mensen. Het team bestaat uit mensen met verschillende achtergronden en kwaliteiten, zoals kunstenaar Pieter van Walree en de landschapsarchitecten Jos Jacobs en Michael van Gessel. Winy Maas en Adriaan Geuze beginnen in deze periode hun carrière met een stage bij Bureau B+B. De ontwerpen in deze beginperiode zijn strak en minimalistisch met een architectonische zakelijkheid. In 1982 wint het bureau de ontwerpwedstrijd voor Parc de la Vilette in Parijs. De naam van het bureau is nu definitief gevestigd.

Ank Bleeker en Riek Bakker verlaten het bureau allebei na enige tijd. In de loop van de jaren 80 en 90 wordt de ontwerpstijl expressiever, conceptueler en experimenteler. Alle Hosper wordt directeur en Tineke Blok, Sylvia Karres, Johan Meeus haken aan.Na de succesvolle projecten Prinsenland Park in Rotterdam en de Kern Gezond in Den Haag, specialiseert het bureau zich in het ontwerpen van binnensteden en parken. In 1991 vertrekt Alle Hosper en nemen Michael van Gessel en Tineke Blok het roer over. Bram Breedveld, Bart Brands, Berno Strootman, Marieke Timmermans, Mathieu Derckx en Frans Boots vormen de nieuwe generatie. Er wordt gewerkt aan projecten op een grotere landschappelijke schaal. Bureau B+B ontwerpt ‘woonlandschappen’ als nieuwe economische dragers voor het landelijk gebied.

Tussen 1997 en 2000 is Anneke Nauta directeur. In deze periode ontwerpt het bureau de tuin voor het Nederlands Paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Hannover. Vanaf 2001 vormen Martine van Vliet en architect Freek Loos het directieteam. Het bureau brengt de emancipatie van de landschapsarchitectuur een stapje verder door de regie te voeren over grote stedenbouwkundige projecten, zoals de Blaricummermeent en het stationsgebied van Arnhem. Een nieuwe generatie van talentvolle ontwerpers zoals Dingeman Deijs, Ronald Rietveld, Anouk Vogel, Ricky Rijkenberg, Jan Maas en Danielle Huls maken onderdeel uit van het team.

Onder leiding van Jeanette Visser en Mascha Onderwater geeft het bureau vanaf 2009 vorm aan de actuele maatschappelijke behoeften. In 2017 viert Bureau B+B het 40-jarige jubileum. Na al die jaren zijn de bureaucultuur en ontwerphouding nog steeds herkenbaar: Samenwerken met andere disciplines, meervoudig ruimtegebruik, gelijkwaardige inbreng van alle medewerkers, een analytische houding, culturele diepte en een heldere vormentaal.

  Het team van Bureau B+B in 2018

Bureau B+B 2009

  Directieteam 2009/2011 van links naar rechts Frans Boots, Jan Maas,Mascha Onderwater, Jeantte Visser, Saline Verhoeven en Danielle Huls

Bureau B+B 1980

 

Bureau B+B 1982

 

 

Bureau B+B Alle Hosper

  Alle Hosper 1982-1992

Bureau B+B 1995

  Michael van Gessel en Bram Breedveld

 

Bureau B+B Martien van Oss

 

 

Bureau B+B jaren 90

  Liesbeth Rijnja, Mathieu Derkx, Bart Brands en Silvia Karres

Bureau B+B jaren 90

  Ed Joosting, Bart Brands en Karin

 

Bureau B+B 1985

 

 

Bureau B+B 1992

 

Bureau B+B 1996

  Frans Boots

Bureau B+B 1996

  afscheidsfeest Michael en Tineke

Bureau B+B jaren 80

 

 

Bureau B+B 2000

 

  Reza en Jeanette

Bureau B+B 2000

  Petrouska Thumann en Martine van Vliet

  Francien van Kempen

 

Bureau B+B 2005

 

 

 

  Kopenhagen 30 jarig bestaan

Bureau B+B 2007

  Excursie Kopenhagen Anne-Fleur Aronstein

 

  SONY DSC

 

Bureau B+B 2015

  Gert-Jan Wisse, Callum Watson, Tim Kort, Ricky Rijkenberg

Bureau B+B 2014

  Excursie IJsland 2014

 

  Excursion to Moscow 2018