Schiehaven North

Bureau B+B and Shift, together with the City of Rotterdam, have completed the urban plan for Schiehaven North. This plan capitalizes on the opportunity to further develop Rotterdam as a city on the river and shows how inner-city densification of harbor areas can go hand in hand with adding qualitative public spaces and facilities that function at the level of the city, the neighborhood and the district. Schiehaven North is a neighborhood that celebrates the renewed relationship of the neighborhood and the city with the river and offers privacy and serenity as well as connection and urbanity.

Within the range of (post-)industrial Rotterdam harbors, Schiehaven North is special because of the harbor’s large area of contact with both the river and the dike. These two urban landscape structures, long lines of water and earth, are deployed as carriers of identity in the plan. A broad and green quay with places to stay and possibilities to experience the Maas up close gives shape to the renewed relationship of Delfshaven with the Maas. A new city square in front of the Maaskant building will have broad, sturdy stairs that descend towards the water: the Maastribune. Lawns on the quay as well as new and existing sports and games facilities bring urban activity to the water.

The project makes an important contribution to addressing the housing shortage through inner-city densification. The existing heritage – including the Maaskant building with offices and the Marshall shed with cultural and social functions – will be given a prominent place in the plan. At the city level, the plan manifests itself as two urban superblocks that embrace the large scale of the harbor. On the scale of the neighborhood, the plan reads like a sequence of connected courtyards that together form a green residential network. The two superblocks connect to the urban axes of the Westzeedijk and the Maaskade, as well as to the green, publicly accessible inner area that connects the superblocks. The sequence of courtyards form wind- and noise-free collective courtyards for the neighborhood community. Finally, the individual buildings contain strategically positioned addresses on all sides so that rear sides are avoided.

  • Location: Schiehaven, Rotterdam, Nederland
  • urban plan: ongoing
  • Client: City of Rotterdam
  • Partners: Shift architecture urbanism