Woonzorgcentrum ‘Cornelia’ voor Allevo, Zierikzee

In opdracht van zorgaanbieder Allevo wordt in Zierikzee een nieuw woonzorgcentrum gerealiseerd voor ouderen. Bureau B+B heeft in samenwerking met GAF architecten de buitenruimte van het woonzorgcentrum ontworpen.

Iedereen zijn eigen voordeur
Het plan is gemaakt volgens een innovatief zorgconcept. Elke bewoner heeft zijn eigen voordeur en de bezoekers kommen via de voortuin bij de bewoners binnen. Het open terrein biedt verpoos plekken voor de bewoners maar is ook toegankelijk voor de buurt en de nabijgelegen school. Bij de entréé ligt een klein pleintje met een terras en een speeleiland dat zowel door de fysiotherapeuten als ook door de schoolkinderen kan worden gebruikt.

Één landschap en diverse patio’s
In het plan zijn verschillende verblijfsplekken opgenomen zoals het bankje bij elke voordeur, de tuinen, het terras aan het water en prachtige patio’s. Deze plekken bieden veel ruimte voor de bewoners om van de zon, de frisse lucht en de dieren en planten te genieten. Het terras biedt daarnaast uitzicht over het aangrenzende water. Het hele terrein heeft een open uitstraling en legt met het landschappelijke ontwerp een nauwe relatie met de omgeving. De buitenruimte nodigt uit tot kortere of langere wandelingen. Het vormt één glooiend landschap van bloemrijk grasland met gevarieerde selectie van bomen en vormt een contrast met de diverse patio’s aan de binnenkant van het gebouw.

Kippen, beelden uit Zeeland en een grote wilg
Elke binnentuin heeft zijn eigen sfeer: een schaduwtuin, een rode tuin, een rusttuin en twee ‘geanimeerde tuinen’. Deze grote geanimeerde binnentuinen stimuleren de bewoners door bijzondere prikkels: een projectiescherm met wisselende kunstzinnige beelden uit de regio in de ‘zeelandpatio’ en een familie van kippen in de ‘kippentuin’. De dieren geven het nieuwe thuis van de bewoners een levendig middelpunt en zorgen voor een bijzondere relatie met deze woon en zorgomgeving.

  • Locatie: Emil Sandströmweg, 4675 RB Zierikzee, Nederland
  • In aanbouw: ongoing
  • Opdrachtgever: Allevo
  • Partners: GAF

Het terreinontwerp vervaagd de grenzen met de omgeving en schept een open sfeer

De kippenpatio - een familie van kippen als levendig middelpunt

De schaduwpatio

De meditatiepatio

De rode tuin - legt een associatie naar de aangrenzende atletiekbaan

De zeelandpatio - geïnspireerd door de tuin aan zee van Derek Jarman