Weilandwonen

‘De geur van het groene gras hangt dicht om het huis. We eten buiten. Op blote voeten loop ik in en uit met schalen eten, een kan water en een goede fles wijn. Er brandt een vuurtje om de kilte van de avond te verdrijven. ‘

Het idee om de gronden van weilanden te gebruiken om woningbouw op te ontwikkelen is niet nieuw. We zien echter een verlangen ontstaan naar een andere woonomgeving dan die van de overgereguleerde VINEX wijken met geplaveide stoepen en straten van klinkers. Een verlangen naar meer vrijheid, vaak ook naar meer natuurgroen, naar wonen met een vakantiegevoel. De vraag die boven komt drijven is of het mogelijk is de landschappelijke sfeer van een weiland te behouden en tegelijkertijd een woonomgeving voor de markt te ontwikkelen. Het ontwerp van Bureau B+B en buroKetting onderzoekt hoe een maximale verwevenheid tussen weiland en wonen kan leiden tot een vernieuwende woonvorm: het weilandwonen.

Wonen in het weiland
Het direct voelbaar maken van de aanwezigheid van het weiland genereert een vakantiegevoel voor de bewoners. Sommige mensen willen dit vooral alleen, anderen samen, in een kampement. Twee verkavelingsplannen vertegenwoordigen deze uitersten.

‘Begeleid door knotwilgen en sloten rij ik over het landweggetje mijn buurt in. Ik kom niemand tegen. Glidkruid, pinksterbloem, gele lis, koninginnenkruid en kattestaart wiegen in de wind, ze ruisen in mijn oren als ik over het bruggetje loop naar mijn huis. Aan de achterkant kijk ik vanaf mijn terras uit over het drassige land. Koekoeksbloem, dotterbloem en rietorchis staan tussen het riet dat wuift in de wind. Heerlijk lig ik in mijn hangmat, genietend van het piepen van de wilgen en elzen. Achter de takkenwallen en struiken van meidoorn, sleedoorn, vlier en kornoelje ben ik niet zichtbaar voor de buurman en waan ik mij alleen aan de rand van het oeverland.’

Jij als individu, die zo min mogelijk contact met de buren wilt hebben, die je alleen wilt voelen met een weids zicht op het weiland, rust in je jachtige leven, dat is het uitgangspunt van dit verkavelingsplan dat uitermate passend is voor komgronden.

‘Langs de buurtboomgaard rij ik naar mijn huis. Het is druk in de boomgaard. De bomen hangen weer vol heerlijke, rijpe appels en iedereen is bezig die te verzamelen. Ik rij onze grote tuin in en parkeer de auto onder de appelboom op de halfverharde plaats. Alle huizen staan dichtbij elkaar, sommige leunen bijna tegen elkaar aan. Gezellig, ik zie dat oma thuis is, er brandt licht. Even bij haar langs. Tussen het gras met schermbloemen, paardebloemen, madelief, en fluitekruid loop ik over de stookplaats naar haar achterdeur. Zou ze al bezig zijn met het bereiden van haar heerlijke appelstroop?’
Net als op vakantie, als je samen rond het kampvuur zit, zo woon je hier ook op het vakantiekavel. Op stroomruggen zijn deze hele grote kavels waarop meerdere woningen mogen worden gebouwd geschikt voor collectief particulier opdrachtgeverschap, voor een groep vrienden of een gehele familie.

Wonen als een weiland
De woningen hebben een hellend dak en zijn het archetype voor een thuis, icoon voor het wonen. Tegelijk refereren ze aan het A-frame huis, een tent, caravan of een hut. De doorsnede is energiezuinig. Een compacte heldere vorm, de wanden en het dak samen een geheel en goed te prefabriceren.
Een aantal elementen zijn integraal onderdeel van de eenvoudige hoofdvorm. Een grote glazen pui, een overdekt terras en een buitenvuurplaats zetten het buitenleven voort zoals dit ook op vakantie wordt beleefd.

De Nesteljas
Om de woning energiezuinig te ontwikkelen is een groot deel van de woning goed gesloten, omgeven door een warme donsjas, met een fantastisch venster van driedubbel glas daar waar het zicht op de natuur het schoonst is. Deze ‘jas’ is gemaakt van houtskeletbouw en voorzien van een dikke isolatiedeken van schapenwol als voering. Met Maike van Stiphout is de gevel verder ontwikkeld tot een ‘nesteljas’, een gevel met een geïntegreerde mogelijkheid nestkastjes te plaatsen. Met deze nesteljas woon je samen met de mussen, de pimpelmezen of een mooie steenuil. Ook kunnen egels een plekje vinden om te overnachten. En het konijn en de kippen wonen natuurlijk ook onder het dak.

De nesteljas heeft een buitenlaag van plaatmateriaal zoals composiet, hout of staal. Hierin zijn grote ronde gaten van verschillende grootte uitgespaard waar een rubber stop op zit. De stop is te verruilen voor een, eveneens rubberen, nestkastje dat gedeeltelijk in de wol gedrukt wordt. De echte liefhebber kan ook een nesteljas met zakken bestellen. Deze op maat gemaakte zakken zijn bedoeld voor die dieren die meer ruimte nodig hebben dan te realiseren is in de dikte van de jas zelf. De zakken worden in het houtskelet mee ontworpen, op maat gemaakt voor bepaalde dieren en eventueel gecombineerd met het keukenmeubel of de bedstee.

  • Locatie: Blokland, Montfoort, Netherlands
  • onderzoek: 2011
  • Partners: Buro Ketting

Alleen - Alone

Samen - Together