Vlietdijk, Rosmalen

De Vlietdijk is een onderdeel van het stedenbouwkundig plan de Groote Wielen te Rosmalen. Dit deelgebied huisvest een bijzondere stedenbouwkundige typologie van vier kloosters in een open landschap. De Kloosters zijn zo gesitueerd dat doorzicht gegarandeerd blijft. De typologie gaat uit van samengestelde volumes die een collectieve tuin omsluiten. De woningen omranden het kavel en staan op een terp in het landschap. Het parkeren dient te worden opgelost binnen het volume.

Het masterplan uit 2002 gaat voor dit deelgebied uit van de bouw van circa 120 appartementen per klooster. De bouw van appartementen is binnen de huidige markt niet realiseerbaar en lijkt ook op langer termijn geen duurzame ontwikkeling. Synchroon wil onderzoeken of ze één van de kloosters, het meest noordelijke klooster, kunnen ontwikkelen met grondgebonden woningen.

Bureau B+B heeft onderzocht of er met rekenschap van de huidige marktomstandigheden een klooster gerealiseerd kan worden met onderscheidende grondgebonden woningen. Een stedenbouwkundige typologie die zowel tegemoet komt aan de eisen van de gemeente als in de huidige markt realiseerbaar is. De grootste opgave daarbinnen is een realistische parkeeroplossing waarbij er zowel ruimte voor een privé tuin als een collectieve tuin mogelijk blijft.

De grondgebonden woningen hebben naast de gezamenlijke tuin ook een privétuin. Zo gunstig mogelijk voor bezonning, thema van de tuin in overleg met de toekomstige bewoners, parkeren half verdiept onder de woningen, maar wel grenzend/open aan de binnentuin zodat er geen donkere garage ontstaat. De woningen op het noorden gelegen hebben een dakterras op het zuiden.

  • Locatie: Hooiwagen, Rosmalen, Netherlands
  • schetsontwerp: 2015
  • Opdrachtgever: Synchroon
  • Oppervlakte : 2,4 ha