Stationsplein Zwijndrecht

Met het introduceren van Hoogwaardig Openbaar Vervoer in de Drechtsteden (HOV-D) wordt ook het stationsplein van Zwijndrecht getransformeerd. Het oorspronkelijke busstation wordt vervangen door een compacte oplossing met bushaltes aan de Stationsweg. Hierdoor blijft veel ruimte over voor plein en groen. Het stationsplein is een representatieve entree die past bij het groene karakter van de gemeente Zwijndrecht.

Het stationsplein fungeert als transitieplein, verblijfsruimte en ontmoetingsplaats. Het pleinontwerp bestaat uit een aaneengesloten pleinvloer van gebakken steen van het stationsgebouw tot de winkels aan de overzijde. Het groen bestaat uit een ensemble van verhoogde groene eilanden met betonnen randen die tevens als zitranden kunnen worden gebruikt.

De eilanden zijn beplant met een mengsels van siergrassen, vaste planten en botanische bollen. De bomen staan zowel in de groene eilanden, als in de verharding en begeleiden de bezoeker op subtiele wijze over het plein. In het bestratingpatroon zijn routes voor mindervalide opgenomen. De lichtmasten staan tussen de bomen en markeren de hoofdroutes over het plein.

  • Locatie: Stationsplein, Zwijndrecht, Netherlands
  • uitgevoerd: 2012
  • Opdrachtgever: gemeente Zwijndrecht
  • Oppervlakte : 11.100 m2

plan drawing planting

photography: Frank Hanswijk

photography: Frank Hanswijk

photography: Frank Hanswijk

photography: Frans Hanswijk