Stationsas Mechelen

De Stationsas – de hoofdstraat die loopt van het station tot aan de Grote Markt van Mechelen zal een stevige herinrichting ondergaan. Met de ambitie om de Stationsas tot meest publieke en comfortabele operbare ruimte van Vlaanderen te maken, haalt de Stad Mechelen alles uit de kast om haar binnenstad, hier met haar belangrijkste entree en winkelstraat, klaar te maken voor de toekomst.

De opgave stelt dat de straat die loopt van de klassieke stadsuitbreiding tot diep in het hart van het middeleeuwse stadscentrum, de meest publieke ruimte van Mechelen, de belangrijkste winkelstraat, de entree voor reizigers met openbaar vervoer en de meest groene as dient te worden. Een flinke opgave voor een straat die in de huidige situatie begint als een drukke invalsweg die op cruciale punten wordt doorsneden door kruisende verkeersstromen.

De Stationsas bestaat uit drie straten, variërend van breed tot smal, en drie pleinen met elk hun eigen karakteristieken. Het doorgaande karakter van de as wordt benadrukt door een sterk palet van eerlijke materialen en kleuren die de pleinen aan elkaar schakelen tot een rijk gevarieerde route met een sterk karakter. De inrichting van de pleinen op hun beurt zorgen voor een royale variatie aan belevingen en sferen.

Vanaf het station wordt men diagonaal over het Koning Albertplein geleid richting de Hendrik Consciencestraat. Hier heeft de as het wijdste profiel. Over brede trottoirs flaneert men onder de brede kronen van de bomen langs winkels en terrasjes van cafés die zich aan de zonzijde kunnen vestigen.

Aangekomen op het Kardinaal Mercierplein begeleiden de dansende gesnoeide Lindes de bezoeker naar de Vesten. Hier reiken de bomen van de Vesten tot in het hart van het plein en vormen een groene poort waar de as het oude centrum van Mechelen binnen gaat.

Via de Graaf van Egmontstraat, met het profiel van een ruime winkelstraat, komt men langs Vijfhoek. Dit pleintje trapt geleidelijk naar het water en biedt hier vervolgens een aangenaam zitje aan de Dijle. Aan de overkant van de rivier kijkt men zo de Kruidtuin in.

Over de brug komt men in de Bruul. Deze Middeleeuwse straat wordt een comfortabele winkelstraat met steeds smaller wordende bomen, gelijk het profiel. Vlak voor men de Grote Markt op loopt dient Botermarkt zich aan. De grote Linde creeërt een gezellig pleintje voor de grote winkelketens. Een stukje verderop ligt de Coolvliet, een van de historische vlieten die zich nog steeds onder de bestrating bevinden.
Door de Coolvliet weer open te maken wordt het tot een prettig stadswater met genoeg zitmogelijkheid voor wie toe is aan een pauze of ontmoeting in het centrum van de stad.

  • Locatie: Stationsstraat, Mechelen, Belgium
  • schetsontwerp: inzending Open Oproep 2012
  • Opdrachtgever: Gemeente Mechelen