St. Plechelmusplein Oldenzaal

De St. Plechelmusbasiliek is al vanaf de twaalfde eeuw het hart van Oldenzaal. In de loop der tijd is deze prominente plek verwaterd tot niet veel meer dan een parkeerplaats. Hier moest verandering in komen, vond het gemeentebestuur. Het St. Plechelmusplein moest weer het mooiste plein van Twente worden.

Bureau B+B Stedebouw en Landschap maakte het ontwerp voor de herinrichting van het plein. Van oorsprong leiden alle landwegen naar de St. Plechelmusbasiliek. Deze centrale rol komt nu weer tot uitdrukking in de vormgeving. De auto’s zijn verbannen, zodat er ruimte is voor een echt stadsplein. Een bomenrand en een hardstenen muurtje versterken de pleinruimte.

De basiliek is op een voetstuk gezet door een bijzonder bestratingpatroon, geïnspireerd door de gebrandschilderde ramen van de basiliek. Het patroon bestaat uit gietijzeren vakwerk, opgevuld met een baksteenmengsel dat past bij de kleur van de Bentheimer zandsteen van de basiliek.

Archeologisch onderzoek op het plein toonde aan dat hier vroeger een kerkhof was: er zijn menselijke botresten gevonden. Als verwijzing hiernaar zijn op verschillende plekken kruizen in de klinkers aangebracht.

Atelier LEK maakte het lichtplan. Op het plein staan lichtmasten met richtbare armaturen. Met grondspots wordt het reliëf en de vorm van de massieve toren benadrukt. Een smeedijzeren hek en het standbeeld van Sint Plechelmus werpen hun schaduwen op de gevel. Het St. Plechelmusplein heeft ’s avonds een sprookjesachtige sfeer.

  • Locatie: Sint Plechelmusplein, Oldenzaal, Netherlands
  • Gerealiseerd: 2009 - 2013
  • Opdrachtgever: Gemeente Oldenzaal
  • Kosten: € 1.800.000,-
  • Oppervlakte : 7.600m2
  • Partners: Atelier LEK
design plechelmusplein

The St. Plechelmus Basilica has been the heart of Oldenzaal since the twelfth century.

Plechelmusplein Oldenzaal

The Basilica is placed on a pedestal by a unique pattern in the pavement, inspired by the stained glass church windows.

Plechelmusplein Oldenzaal

As a reference to archeological research, several pavement stones are marked with crosses.

Plechelmusplein Oldenzaal

Ground spots highlight the relief of the massive tower.