St. Elisabeth, Delden

Tussen het oude stadscentrum van Delden en de Rooms-katholieke kerk ligt het verzorgingscentrum St. Elisabeth.
Het huidige flatgebouw van vijf lagen wordt afgebroken en vervangen door een gebouw met een hof van 2 lagen en een kap. Het aantal zorgplaatsen wordt verminderd en met de komst van een serie door Bureau B+B ontworpen tuinen en de Hof worden de helende kwaliteiten van een groene buitenruimte maximaal benut.

De nieuwbouw voegt zich naar de korrel van het wijkje, gelegen naast het stadscentrum van Delden. De open gevels en de relatie tot de openbare ruimte maakt dat St. Elisabeth een volwaardig onderdeel van het stadje wordt. De nabijheid van de kerk en de begraafplaats geven het terrein een groene omkadering die wordt doorgezet in de tuinen. Verschillende wandelroutes van en naar het centrum worden over het terrein doorgezet waardoor ook de omwonenden kunnen genieten van de Hof en de tuinen. Ontspannen ontmoetingen tussen de bewoners van St. Elisabeth en de buurt zijn hierdoor aan de orde van de dag. Wanneer het aangrenzende weggetje ’t Kip wordt gevolgd, bevind men zich resoluut in het Twentse landschap. Deze landelijke invloeden zijn dan ook goed te voelen op de locatie en worden gekoesterd in het ontwerp.
Bij de gebouwen onderscheiden zich twee typen gevels; de representatieve voorgevel, en de intieme tuinzijde. Hierdoor ontstaat een verdeling in het terreinplan; een pleinvloer van verharding en intieme, besloten tuinen.

Het berkenlaantje begeleid de bezoeker naar de Hof. Deze ruimte bestaat uit twee opgetilde grasvlakken die omkaderd worden door een donkere natuurstenen zitrand. Aan de kant van het restaurant bevind zich een terras. De kinderopvang kijkt vanuit de serre uit op het hellende gras. Hier aangekomen vervolgt de bezoeker slingerend tussen de bomen zijn weg richting de entree.

De Hof is de plaats voor levendigheid en ontmoeting. Op het terras wordt koffie geschonken, en op de natuurstenen zitrand ontmoet men de medebewoners en collega’s en ontstaat ruimte om fijn te verblijven. Dan wordt de stilte doorbroken door gekwetter en gefladder. De vogels in de volière vliegen op en zitten elkaar luid achterna. Het standbeeld van St. Elisabeth kijkt vredig toe.

  • Locatie: Molenstraat, Delden, Netherlands
  • Opdrachtgever: Twinta Vastgoed met Zorg
  • Oppervlakte : 1,5 ha
  • Partners: IAA Architecten