Prinses Maxima Centrum

Prinses Maxima Centrum

Het Prinses Maxima Centrum (PMC) is een ziekenhuis voor kinderoncologie in Utrecht. In het nieuwe ziekenhuis op de Uithof is plek voor 120 bedden, diagnostische faciliteiten en een onderzoekscentrum. Liag ontwierp het gebouw, Bureau B+B maakte het landschappelijke ontwerp.

Landschap
Het PMC vormt de overgang tussen de stad en het omringende landschap. Het ziekenhuis ligt in een landschapskamer, omkaderd door lanen. Het weiland loopt zo ver mogelijk door tot aan de gevel.
De hoofdingang van het PMC ligt aan de Hoofddijk. Het entreeplein is vormgegeven als een tapijt. Een brug over een vijver zorgt hier voor een landschappelijke entree. De vijver is een voortzetting van een reeks bestaande vijvers verderop aan de Hoofddijk.

Tuinen
Rondom het gebouw liggen verschillende tuinen met ruimte voor allerlei doelgroepen en activiteiten.
Er zijn twee besloten binnentuinen: een restauranttuin en een sporttuin. Daarnaast zijn er een halfopen lianentuin, een daktuin en silotuin, waar ook de stikstoftank staat.

  • Locatie: Hoofddijk, Utrecht, Nederland
  • in aanbouw: 2017
  • Partners: Liag architecten
Prinses Maxima Centrum

The entrance court is designed as a carpet

Prinses Maxima Centrum

Several gardens surround the building

Prinses Maxima Centrum

The PMC forms the threshold between the city and the surrounding landscape

Prinses Maxima Centrum

There are two closed off court yards

Prinses Maxima Centrum

The hospital is situated in a landscape chamber, framed by lanes

Prinses Maxima Centrum

Prinses Maxima Centrum