Prijsvraaginzending Marktplein Apeldoorn

Marktplein Apeldoorn Visualisatie

Apeldoorn is een groeiende stad met een buitengewone ligging in het landschap. Bijzonder aan het karakter van de stad is het samengaan van het wilde en natuurlijke landschap van de Veluwe met het formele van de statige landhuizen, lanen en parken. Naast de natuurlijke rijkdom heeft de stad ook een sterke historische en culturele geschiedenis. Die rijkdom vraagt om een groot plein voor diverse evenementen en activiteiten; een plein dat flexibel ingedeeld kan worden en afhankelijk van het seizoen op verschillende momenten van de dag een ander gebruik kan faciliteren.

Momenteel wordt de overgang van de stad naar het plein als vrij hard en abrupt ervaren. Zeker als er geen markt is mist het Marktplein de sfeer en gezelligheid van bijvoorbeeld het achterliggende Raadhuisplein en de Hoofdstraat. Ons doel is om het typisch Apeldoornse karakter naar het plein te halen en zo stad en open ruimte met elkaar te verweven: een plein dat elk moment van de dag door de Apeldoorner omarmd kan worden.

Voor het Marktplein stellen we een typisch Apeldoorns plein voor. Het is als het ware alsof het omliggende natuurlijke landschap door het plein omhoogkomt en een open plek maakt in de stad. Zo ontstaan er twee gebieden die in elkaar overlopen; de stedelijke, gezellige rand en het open, lichte midden van het plein. Met een reeks rijk beplante ‘eilanden’ die het plein omringen markeren we deze overgang en ‘vieren we de randen’. De eilanden voegen een veelvoud aan zitgelegenheden toe en door bovendien de entrees van de parkeergarage en fietsenstalling in de eilanden te integreren worden deze één met het plein. De entrees en ook het voorgestelde café krijgen een vriendelijke, houten gevel. Dit worden de plekken waar men afspreekt, koffiedrinkt of een ijsje eet.

Het Gemeentehuis krijgt een riante en zichtbare entree die het plein ‘opsteekt’. De zitranden worden naar voren getrokken, waardoor men hier fijn in de zon kan zitten. De entree wordt zo een plek die uitnodigt, waar een bruidspaar met trots foto’s kan laten maken en waarmee het Gemeentehuis OP het plein komt te staan.

Tot slot vormt het Stadspodium de entree vanaf de Stationsstraat naar het plein en daarmee een uitnodiging voor bezoekers. Het Stadspodium is geïnspireerd op een groepje bomen en biedt houvast, schaal en levendigheid aan de open ruimte. De perforaties in het dak zorgen ieder moment van de dag voor een afwisselend beeld en creëren, net als de zon die door een bladerdek schijnt, een bijzonder schaduwspel op de grond. De luifel kan op verschillende manieren worden gebruikt; als schommel, klim- en speelobject, ontmoetingsplaats, openbare bioscoop… Het is een object dat samen met het plein een plek wordt die Apeldoorners zich eigen kunnen maken. Door het Stadspodium voelt het, net als bij een verjaardagsfeest dat net afgelopen is, alsof de ‘slingers nog even blijven hangen’ – ook als er geen markt is.

Het verhaal van de Apeldoornse sprengen en beken wordt als uitgangspunt genomen om een ‘plek op het plein’ te maken. Voor het Raadhuis komt een speels waterelement; drie lange lijnen met waterspuiters waar kinderen in de zomer kunnen pootjebaden refereren naar de natuurlijke sprengen. Over de lengte van het plein wordt het regenwater getransporteerd richting de Stationsstraat, waar het wordt opgevangen en verder wordt afgevoerd. Door regenwater niet in te laten in het riool, maar af te laten vloeien naar oppervlaktewater, wordt er bovendien een belangrijke bijdrage geleverd aan de verduurzaming van de openbare ruimte. Het speelse waterelement sluit aan op het systeem van de Marktstroom. Waar mogelijk maken we daarvoor gebruik van hergebruikte materialen en installaties. Het zichtbaar maken van het waterverhaal is niet alleen esthetisch; het draagt, samen met de toegevoegde groene eilanden, in belangrijke mate bij aan de verkoeling van het plein, als tegenhanger van de hittestress in de stad.

Het zo kenmerkende landschapsverhaal van de stad Apeldoorn en zijn omgeving gaat zo een hoofdrol spelen in de vormgeving van het nieuwe Marktplein. Het wordt daarmee een herkenbaar, iconisch en toekomstbestendig Apeldoorns plein, dat in ieder seizoen, op elk moment van de dag een bijdrage levert aan de levendigheid en aantrekkelijkheid van de stad.

  • Locatie: Marktplein, Apeldoorn, Netherlands

The square with its sustainable qualities integrates well into the city of Apeldoorn

The design of the square fits better to the human scale but is still flexible for all imaginable uses

Marktplein Apeldoorn Eilanden

Green islands bring the atmosphere of the Veluwe to the square

Marktplein Apeldoorn Pleinobject

The city stage is a great place for a variety of events.

Marktplein Apeldoorn Entrees parkeergarage

The integration of the entrances of the parking garage and the square itself is noticably improved