Poldertuin en Informatiecentrum Jinzhou

Jinzhou, dat twintig kilometer landinwaarts is gelegen boven de Gele Zee (China), is aan het uitbreiden richting de noordelijke baai van deze zee. Onderdeel van deze stedelijke uitbreiding is een park waar de door Bureau B+B ontworpen poldertuin is aangelegd. De poldertuin werd geopend tijdens de Jinzhou World Landscape Art Exposition in 2013.

De polder wordt omringd door een drie meter hoge dijk, die het zicht op het omringende park ontneemt. Wanneer de bezoekers de polsstokken gaan gebruiken, verandert de polder in een speeltuin. In euforie over het in bezit nemen van onbereikbaar land en volgens de duizend jaar oude traditie van het fierljeppen, transporteert de bezoeker zich met de stok door de tuin. Vanaf de dijk kun je dit schouwspel bekijken: hoe een lege polder verandert in een speelveld met springende en lachende mensen.

De polder wordt betreden via een informatiecentrum, dat eveneens door Bureau B+B is ontworpen. In het centrum verwisselt de bezoeker zijn schoenen voor rode rubber laarzen en geeft een instructiefilm uitleg over de techniek van het slootje springen met polsstok. Deze ruimte met nissen en kijkgaten bevindt zich in de dijk en refereert aan een vestingwerk. Het bouwmateriaal is groen gepigmenteerd beton. Wie de polder binnenkomt, ziet een stelsel van sloten en bloemrijk grasland.

Door gevarieerd maaibeheer, bezoekersdynamiek en subtiele verschillen in de bodem en vochtbalans verschillen de weides van kleur. Het resultaat is een eilandenrijk van beemden met tredplanten, water- en oeverplanten en bloemen in het gras, dat gedurende de seizoenen verandert.

  • Locatie: Jinzhou, Liaoning, China
  • uitgevoerd: 2013