Park Valkenberg Breda

Park Valkenberg is onderdeel van de dagelijkse wandeling van veel treinreizigers van het station richting de binnenstad. Het oude stadspark in Engelse landschapsstijl was hier niet op berekend, en was sleets en onveilig. In het herontwerp werd uitgegaan van de aanwezige sterke punten: de rijke historie, het monumentale bomenbestand, de karakteristieke hoogteverschillen en de grote vijver.

Het oorspronkelijke karakter van het dichtgegroeide park werd door drastisch opschonen en vereenvoudigen opnieuw zichtbaar gemaakt, zonder dat daarbij puur historiserend te werk werd gegaan. Het kenmerkende systeem van dwaalroutes vulden de ontwerpers aan met twee brede hoofdpaden van asfalt, waar gewandeld, gefietst en gerolschaatst kon worden, om de verbinding tussen station en binnenstad te verbeteren.

Nieuwe elementen waren een zandbak in een ovaal gevormde terrazzo-schaal, een modern horecapaviljoen en speciaal ontworpen verlichtingselementen, terwijl de herinnering aan een eerdere zeventiende- eeuwse kasteeltuin vorm kreeg in een nieuwe buxustuin, op de oorspronkelijke locatie.
Aandacht voor detail gaf het park de zo gemiste allure: zo heeft de verdiepte baroktuin een bijzondere hardstenen zitrand en om de gebogen lijn van de vijverrand te benadrukken, is er een speciale tegel ontwikkeld.

Het park heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een rustige plek midden in de Bredase binnenstad, waar de geluiden van de stad op aangename wijze binnendringen. In 1995 prees het ministerie van vrom het resultaat door Park Valkenberg te benoemen tot Voorbeeldplan Openbare Ruimte Vierde Nota. Het succes duurt voort: vijftien jaar later, in 2010, werd het park genomineerd als beste openbare ruimte van het jaar.

Fotografie: Tom Noz en Gemeente Breda, Wessel Reijzer

  • Locatie: Valkenberg, Breda, Netherlands
  • Uitgevoerd:
  • Opdrachtgever: Gemeente Breda
  • Oppervlakte : 8 ha