Marktplein en centrum Papendrecht

Bureau B+B smeedde met een nieuwe hoogwaardige openbare ruimte het gefragmenteerde centrum van Papendrecht aaneen.

Samenhang
Een deel van het centrumgebied van Papendrecht heeft plaatsgemaakt voor een nieuw winkelcentrum met een parkeergarage, winkels en woningen. Het centrum bestaat hierdoor uit een los geheel van verschillende bouwstijlen. Bovendien is er een behoorlijk hoogteverschil in het gebied vanwege de historische dijk. Bureau B+B maakte een ontwerp voor de openbare ruimte dat het hele centrum aan elkaar rijgt.

Eigenlijds tijdloos
De hoogwaardige vormgeving is ingetogen en zorgt voor identiteit en samenhang in het straatbeeld.Gebakken klinkers en natuursteen geven de openbare ruimte warm en tijdloos karakter, terwijl de detaillering en het straatmeubilair eigentijds zijn. Een bijzonder fontein en zorgvuldig geplaatst groen creëren aangename verblijfsplekken.

Marktplein
Het Marktplein is de centrale ontmoetingsruimte van Papendrecht. Het grote open plein is verzacht door bomen, planteneilanden en een podium toe te voegen. In de bestrating van gebakken klinkers zijn meanderende lijnen aangebracht van natuursteen. Het lijnenspel verwijst naar het rivierenlandschap, waar Papendrecht haar ontstaansgeschiedenis aan te danken heeft.

Fotografie: Erwin van Amstel

  • Locatie: Markt, Papendrecht, Netherlands
  • uitgevoerd: 2008 - 2016
  • Opdrachtgever: Gemeente Papendrecht
  • Oppervlakte : 30.000m2