Midstraat, Joure

Om de positie van Joure binnen de gemeente Skasterlân te versterken, heeft men besloten tot herinrichting van de Midstraat in Joure. Bureau B+B heeft in 2001 de ‘Visie en Uitgangspunten’ voor het ontwerp opgesteld. Belangrijke uitgangspunten hierbij waren: het autovrij maken van een deel van de Midstraat, een heldere plaats voor de fietser in de straat, het instellen van venstertijden voor de bevoorrading en passende regelgeving voor luifels, puien, reclame en uitstallingen. Vervolgens is in 2002 het ontwerp voor de herinrichting gemaakt. Het ontwerp kenmerkt zich door een heldere belijning. De Midstraat, die voorheen uit drie delen bestond, is nu weer één geheel hetgeen recht doet aan de oorspronkelijke stedenbouwkundige structuur van een lange straat met de daaraan gelegen kopse kanten van de bebouwing.

De speciaal ontworpen goot verwijst naar een gewezen tramlijntje. De gietijzeren uitvoering ervan refereert aan de vele gieterijen die Joure had en nog steeds heeft. Ook in het straatmeubilair is gietijzer een terugkerend element. De goot zorgt tevens voor een heldere scheiding tussen fietsers en voetgangers en is op deze manier esthetisch en functioneel doeltreffend. In de straat staan vormbomen passend bij de schaal van de pandjes. De bestrating bestaat uit een tijdloze, gebakken, duurzame klinker waarvan de kleur de straat een warme uitstraling geeft. De tuin voor de katholieke kerk is in ere hersteld: een vlak van sierheesters in halfverharding met een mooi hek er omheen en een natuurstenen loper naar de entree. Joure onderscheidt zich weer van de in de omgeving liggende steden door een aantrekkelijke kleinschalige winkelstraat.

  • Locatie: Midstraat, Joure, Netherlands
  • Uitgevoerd: 2003
  • Opdrachtgever: Gemeente Joure
  • Oppervlakte : 8.000m2