Meester Visserplein, Amsterdam

Meester Visserplein Amsterdam schetsontwerp Bureau B+B

Al jaren een geliefd studieobject voor architecten en stedenbouwkundigen, is het in 1968 aangelegde Mr. Visserplein daadwerkelijk op de schop gegaan. De grootstedelijke ingrepen uit de jaren zestig, de Wibautas met IJtunnel, lieten hier een groot gat achter. Door een verkeerskundige herinrichting – de rotonde is verdwenen – is er voor de Portugese Synagoge en de Filmacademie een gebruiksruimte ontstaan. Vanuit het centrum lijkt het plein een eindpunt, de ruimte loopt weg. De brede toegangswegen vormen een barrière. Toeristen draaien om. Het is een rauwe plek, niet lieflijk of truttig. De gemeente heeft Bureau B+B gevraagd om, totdat meer duidelijk wordt over de definitieve invulling van deze ruimte met bebouwing, een tijdelijke inrichting te ontwerpen.

De tijdelijkheid gaf de mogelijkheid het narratieve, dat in de ontwerpen uit deze periode zo belangrijk is, sterk in te zetten. Heden en verleden zijn inspiratie voor het ontwerp. Het Mr. Visserplein blijft niet leeg, maar twee robuuste stalen bouwwerken vormen een tegenhanger van het drukke verkeer. Ter weerszijden van de trambaan omsluiten en overdekken de treillages de daken van de tunnel, nu in gebruik door indoor speelpark TunFun. Ze zijn begroeid met hangende beplanting en vormen twee ‘tropische kassen’, als een exotische tussenstop naar de achtergelegen Plantagebuurt met de Hortus en Artis. Door hun vorm en hoogte herinnert deze urban folly aan de voor de aanleg van het plein gesloopte bebouwing en is het een opmaat voor de mogelijke nieuwbouw. Vooral in de zomer, als de beplanting van de treillages vol in blad en bloem staat, lijkt het plein te verdwijnen. De geborgen plekken binnenin zijn toegankelijk voor publiek en huisvesten een koffiebar, terras, ticketoffice en de entree van MacBike. Daarnaast kunnen de ruimtes gebruikt worden voor evenementen, feesten en tentoonstellingen. Het ontwerp is uiteindelijk niet uitgevoerd.

  • Locatie: Mr. Visserplein, Nieuwmarkt en Lastage, Amsterdam, Nederland
  • Voorlopig ontwerp: 2009
  • Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Centrum