Laurentius Ziekenhuis, Roermond

Laurentius Ziekenhuis Roermond

Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond is uitgebreid met 15.000m2 ziekenhuisvoorzieningen en een zorghotel. Ook de buitenruimte is aangepast. Er is een nieuwe toegangsweg aangelegd en een terras voor ambulances en taxi’s bij de entree. 90 extra parkeerplaatsen krijgen een plek. Daarnaast is nog ruimte voor een fietsenstalling en groen.

Na de verbouwing bestaat het Laurentius Ziekenhuis uit een aantal verschillende gebouwen met verschillende oriëntaties. De uitstraling naar de omgeving is veel groter dan voorheen. Het is daarom belangrijk dat het gehele terrein één duidelijke identiteit heeft. Deze identiteit wordt verleend door de naastgelegen kerktuin. Rond de Heilig Hartkerk staat een interessante verzameling bomen, typerend voor katholieke kerktuinen. De sfeer van het arboretum is de inspiratiebron voor het ziekenhuisterrein.

Het hele terrein wordt voorgesteld als een open bos. Dit open bos geeft de locatie een zekere intimiteit en een menselijke schaal. De nieuwe bomen hebben een lichtdoorlatende kroon, zoals Acacia of Gleditsia, om voetgangers een open perspectief te bieden. De bodembedekking – laag, rijk en gevarieerd – zorgt ervoor dat er tijdens alle seizoenen wat te beleven is. Dankzij de bomen is de openbare ruimte een integraal samenspel van licht en donker, open en dicht. De verscheidenheid aan gebouwen, objecten en functies gaat op in het geheel.

De parkeerplaatsen zijn zakelijk en overzichtelijk ingepast. Dwars over het parkeerterrein loopt een as richting de hoofdentrees. Deze esplanade heeft een groen karakter en aantrekkelijke plekken om te zitten. De fietsenstalling is sober, comfortabel en onderhoudsvrij. Terrassen, zitmuren en hellingbanen zijn gerealiseerd in gepolijst beton,de keermuren in gestapelde gebroken betontegels. Verharding op de paden en wegen is in donker, glad asfalt uitgevoerd. Het straatmeubilair is eenvoudig en robuust.

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor het hele complex. Alle gebruikte materialen zijn robuust en herbruikbaar. Het verharde oppervlakte is zo veel mogelijk beperkt, zodat regenwater op het terrein kan infiltreren. Ten gunste van de wateropvang zijn de parkeerplaatsen uitgevoerd in grasbetonstenen. Het hele terrein krijgt een zo groen mogelijke uitstraling.

  • Locatie: Monseigneur Driessenstraat 6, 6043 CV Roermond, Nederland
  • Opdrachtgever: Laurentius Ziekenhuis
  • Partners: Michael van Gessel