Dorpsstraat Harmelen

Dankzij een nieuwe rondweg, rijdt er veel minder verkeer door het centrum van Harmelen. Dit was een goede aanleiding voor een herinrichting van de Dorpsstraat. Er is meer ruimte voor fietsers en voetgangers en de verblijfkwaliteit krijgt een impuls.

Gevlochten linten
De Dorpsstraat van Harmelen loopt parallel aan de Leidse Rijn en het Jaagpad. Deze drie historische linten bepalen de structuur van het dorp. Door de drie linten met elkaar te verknopen ontstaat een “gevlochten lint”, met gevarieerde routes en plekken. De pleintjes langs de Dorpsstraat zijn daarbij de verbindende schakels.

Een route langs pleinen
De Dorpsstraat krijgt een rijloper van asfalt en royale trottoirs van rode gebakken klinkers. De Dorpsstraat gaat op vloeiend over in de verschillende pleinruimtes, die ook worden uitgevoerd in rode gebakken klinkers. Het Kerkplein is het hoogtepunt in de reeks pleinen, met bijzondere beplanting en fijne plekken voor ontmoeting en activiteiten.

Hoogwaardige detaillering
Langs de Dorpsstraat zijn op strategische plekken markante bomen toegevoegd. De bomen markeren hoeken en bochten en omlijsten het uitzicht op het landschap. Het hoogwaardige, tijdloze straatmeubilair is gemaakt van donker staal. Het wapen van Harmelen is ruitvormig. De Ruit wordt als embleem verwerkt in de leuning van de bank, op de zijkant van de afvalbak en in de verharding.

  • Locatie: Dorpsstraat, Harmelen, Netherlands
  • (English) in uitvoering: 2016
  • Opdrachtgever: Gemeente Woerden