De Leet en omgeving, Ieper

Ieper de Leet

Samen met het Belgische architectenbureau SUM maakt Bureau B+B het masterplan voor de stadsvernieuwing van de middeleeuwse kern van Ieper. We herstructureren de versnipperde openbare ruimte tot een samenhangend stadshart. Extra groen en een waterelement verhogen de verblijfskwaliteit. We benadrukken de historische identiteit en creëren tegelijkertijd ruimte voor eigentijdse stedelijkheid.

Samenhang
De Sint-Maartenskathedraal, de Lakenhalle en de Grote Markt vormen het historisch hart van Ieper. Direct daaromheen is de allure van het centrum ver te zoeken. De openbare ruimte heeft vooral een verkeerstechnische inrichting en wordt gedomineerd door parkeerplaatsen. Het groen rondom de Sint-Maartenskathedraal is versnipperd. Door aanpassing van de verkeersstructuur smeden we dit gebied samen tot een groene tegenhanger van de Grote Markt.

De Leet

Ieper is ontstaan aan het riviertje de Ieperlee. Tegenwoordig stroomt die ondergronds, onder de parkeerplaatsen van het Peerenboomplein (de Leet). De parkeerplaatsen maken plaats voor terrassen. Dit geeft ons de mogelijk om de Leet symbolisch terug te brengen in de vorm van een waterbassin met een zitrand. Waterbeplanting en fonteinen vergroten de beleving van het water. Het Peerenboomplein wordt hierdoor een natuurlijke verbinding tussen de Grote Markt en het groengebied rond de kathedraal.

Cultuurhistorie
Tal van bezienswaardigheden herinneren aan het rijke verleden van Ieper; monumenten, standbeelden, het lapidarium, poorten en stegen. Deze historische relicten krijgen de ruimte en worden prominent zichtbaar gemaakt. Op de fundamenten bisschoppelijk paleis bouwen wij een podium. Geïnspireerd door de middeleeuwse kerktuin, begrenzen wij het groene hart met een karakteristieke hardstenen rand, die deels als voetpad, deels als drempel en deels als zitelement dienst doet.

  • Locatie: Grote Markt, Ieper, België
  • Opdrachtgever: Stad Ieper
  • Partners: SUM