Binnenstad Oss

Middeleeuwse verwoestingen, de Tachtigjarige Oorlog en een grote stadsbrand zijn debet aan het gebrek aan monumentale architectuur in Oss. Hierdoor is de lange en rijke historie van de industriestad tegenwoordig nauwelijks meer zichtbaar. Het ontwerp voor de herinrichting van de binnenstad van Oss reageert op het bestaande drukke straatbeeld, dat gedomineerd wordt door betrekkelijk schrale architectuur en uitbundige reclame-uitingen, met ingetogenheid.

De nieuwe bestrating is strak, minimalistisch gedetailleerd en alleen oorspronkelijke betekenisvolle lijnen van de niet bebouwde ruimte zijn geaccentueerd. De belijning van de straten gaat naadloos over in die van de pleinen. Alle verbijzonderingen zijn in één kleur en één materiaal uitgevoerd. Natuurstenen goten benadrukken de ruimte en zijn voorzien van een natuurstenen kolk die speciaal voor deze stad is ontwikkeld. Een effen rode klinker, typisch voor deze streek, zorgt voor een rustige maar ook beeldbepalende ondergrond.

Op de Heuvel is gekozen voor een afwijkende grotere en bruinere klinker. Sterk gekromde masten met theaterspots en vrij geplaatste, scheve platanen doorbreken het rustige karakter. De bomen lijken te dansen op het plein. Op het Walplein is de sfeer intiem en valt het licht door de gele en groene Gleditsia’s. Door de winkelstraat en de kop van de parkeerplaats te verbinden ontstaat er een loopcircuit. Een brede verhoogde band van hardsteen maakt de kop van de parkeerplaats autovrij en geeft de binnenstad een royale entree. Het Terwaenen krijgt in alle seizoenen een groen karakter door de plaatsing van parasoldennen. Deze worden op een bijzondere manier aangelicht. Robuuste hardstenen zitelementen vergroten de verblijfskwaliteit. De gehele inrichting van het centrum van Oss heeft een sterk, fris maar rustig karakter.

  • Locatie: Oss, Netherlands
  • uitgevoerd: 1996-2007
  • Opdrachtgever: Gemeente Oss

Terwaenen plein in centrum Oss

Heuvel, plein in het centrum van Oss

plankaart centrum Oss