Binnenstad Harderwijk

Harderwijk

Harderwijk staat bekend om het Dolfinarium, maar heeft daarnaast een prachtige historische binnenstad. Om bezoekers te verleiden ook de stad in te gaan, besloot de gemeente de openbare ruimte in het centrum te verbeteren.

Visie
Bureau B+B stelde een visie op voor de herinrichting van de openbare ruimte in de binnenstad. Het straatbeeld wordt hiermee rustig en samenhangend. De toegepaste materialen zijn duurzaam en passen bij de rijke historie van Harderwijk. Er is gebruik gemaakt van gietstaal, natuursteen en gebakken klinkers. Bureau B+B onderscheidde drie straattypes en ontwierp daarvoor principeprofielen: voor winkelstraten, woonstraten en stegen. De visie kan daarmee per straat gefaseerd worden uitgewerkt en uitgevoerd.

Straten en pleinen
De straten hebben geen verhoogde stoepen of randen, zodat de stad ruimer en toegankelijker wordt. De pleinen krijgen een sobere inrichting die alle ruimte aan de stedelijke levendigheid laat. Bomen bakenen de ruimte af en zorgen voor schaduwrijke zitplaatsen. Bureau B+B ontwierp een opvallende gietstalen putdeksels met een afbeelding van een zeilboot.

  • Locatie: Binnenstad, Harderwijk, Nederland
  • Visie en VO: 2010
  • Opdrachtgever: gemeente Harderwijk
  • Oppervlakte : 26 ha