Arnhem Centraal

Stationsplein Arnhem

Het Centraal Station van Arnhem is een levendig knooppunt van treinen, trolleybussen, auto’s, voetgangers en fietsers. UNStudio was verantwoordelijk voor de gebouwen en het masterplan. Bureau B+B ontwierp de openbare ruimte: Een stedelijk landschap voor ontmoeting en interactie.

Stedelijk landschap
Het stationsgebied van Arnhem ligt in een glooiend landschap op de overgang van de Hoge Veluwe naar de lager gelegen Rijn. Dit hoogteverschil is de basis voor het ontwerp. Het stationsplein sluit naadloos aan op de vloeren van het stationsgebouw. De natuurstenen bestrating volgt het glooiende maaiveld. Grotere hoogteverschillen worden opgevangen door ‘plooien’ in de bestrating, met houten zittingen er op. Het landschap van de Veluwe en de Rijn komt ook tot uitdrukking in de beplanting: Schaduwminnende beplanting aan de lage oostzijde en kleurrijke droogteminnende beplanting op de hogere en zonnige delen. Indrukwekkende platanen vormen oriëntatiepunten, transparante gleditsia’s markeren de ontmoetingsplekken.

Verblijfskwaliteit
Het ontwerp van UNStudio is gebaseerd op beweging. Reizigers worden door de vorm van het gebouw de juiste kant op geleid. Bureau B+B voegde aan deze dynamische omgeving verblijfskwaliteit toe.
De banken en het groen zorgen ervoor dat de stationsomgeving meer is dan een plek is waar je doorheen rent om de trein te halen. Het is een plek om langer te blijven. Voor een ontwerper is het een groot compliment als de openbare ruimte die je hebt ontworpen intensief wordt gebruikt. Daarom vindt Bureau B+B het leuk dat het nieuwe station van Arnhem populair is onder skateboarders.

Detaillering
De natuurstenen bestrating volgt het glooiende maaiveld in diverse legrichtingen. Speciaal gevormde tegels zorgen voor vloeiende overgangen. Verspreid over de vloer liggen roestvrijstalen cijfers die de hoogteverschillen markeren. De banken duiken uit de bestrating op als golven of stuifduinen. Het verlichtingsconcept is ontwikkeld in samenwerking met Atelier Lek. Lijnverlichting en verlichting in de trapleuning begeleiden de looproutes. Hoge lichtmasten maken het plein veilig en overzichtelijk, terwijl kleine armaturen zorgen voor sfeerverlichting bij de banken. Grondspots belichten de monumentale bomen.

Foto’s: Frans Hanswijk en Ben ter Mull

  • Locatie: Stationsplein, Arnhem, Netherlands
  • Opgeleverd: 2016
  • Opdrachtgever: Gemeente Arnhem
  • Kosten: € 5.900.000,-
  • Oppervlakte : 4,5ha
  • Partners: UNStudio & Atelier LEK

The station is directly located next to the city center

Arnhem Centraal

A flowing urban landscape

bus terminal

Creating intuitive orientation on eyelevel with spaces of flow and spaces of rest

Station Arnhem

Bigger height differences are bridged by ‘folds’ in the pavement.

A connected landscape intuitively guiding the station users to the various destinations

bank

The benches emerge from the surface like waves, or sand dunes

Arnhem Centraal

Space to conquer

Arnhem Centraal

We enjoy the fact that the new station area is one of Europe's hot spots for skaters

detail bestrating

Natural stone pavement follows the undulating surface in different angles

Arnhem Centraal

Sensitive detailing to translate the concept on to the small scale

Stationsplein Arnhem

The station square flows seamlessly in to the station building.

detail bestrating

Scattered on the floor are steel numbers, marking the height difference.

Sensitive lighting plan creates atmosphere and orientation