Aan Tafel

Ontwerpcompetitie April 2015 Tuin Johan de Witt-huis Kneuterdijk, Den Haag, Schetsontwerp

“de opgave is om voor de Johan de Witt-tuin een voorstel voor een nieuwe inrichting te maken, die de tuin beter geschikt maakt om bij te dragen aan de exploitatie van het object. Dit vraagt om een ontwerp die de tuin in representativiteit doet aansluiten bij het toekomstig gebruik en de tuin geschikt maakt voor ontvangsten, bijeenkomsten en recepties voor de ambtelijke en politieke top. Met een kostenefficiënte aanpak waardoor er ook sprake is van een verantwoorde investering.”

De tuin als idyllische plek moet intiem aanvoelen voor de gebruiker die de tuin inloopt om even een luchtje scheppen, zijn gedachten te ordenen, rustig iets uit te werken op zijn laptop, even te bellen, een onderonsje te houden of gewoon een moment alleen wil zijn. Anderzijds moet de representatieve tuin ruimte bieden aan een grote groep mensen. De tweeledige functie van de tuin zorgt voor de noodzaak van een innovatieve oplossing voor het ruimtegebruik.

Wij introduceren een waterspiegel in de tuin. Het water laten we weglopen bij grote bijeenkomsten, zo is de tuin naar wens aanpasbaar, en kan plaats bieden aan grote groepen genodigden.

De tafel – over de laatste eeuwen bijna symbool geworden van samenkomen – kan door zijn specifieke (voor deze tuin ontworpen) vorm, informeel of formeel samengesteld worden voor kleine alsook grote groepen bezoek. Als één tafel uit de muur wordt genomen ontstaat een nis die ruimte biedt om even overdekt en uit het zicht van de omgeving een sigaretje te roken. Als alle tafels uit de muur genomen zijn, is er plaats om een heel buffet uit te stallen.

De nieuwe tuinmuur geeft opslagruimte voor alle 14 tafels die door hun maat en materiaal gemakkelijk door 1 persoon uit de wand te nemen zijn. Ook de stoelen worden in deze nieuwe muur opgeslagen. Een wifi-spot en stroomaansluiting zijn geïntegreerd in de achtermuur, waardoor het ook mogelijk is aan een tafel te werken met een laptop.

Wij vatten de tuin op als een nieuwe stijlkamer. Voor het versterken van identiteit van de kamer pakken we de bestaande tuinmuren aan. Gebaseerd op treillage – het historische ‘behang’ van buitenruimtes – ontwerpen we een nieuwe stijl treillage. ETussen de tuin en het parkeerhof wordt een nieuwe wand toegevoegd, tevens opgebouwd uit deze treillage.
Deze wordt eigentijds geproduceerd door middel van 3D printen of laserstralen. De historische ornamentiek in de woning kan door middel van deze technieken in de tuin worden vertaald.

De genereuze onderbeplanting samen met de vorm van de paden zorgen voor een afwisselende choreografie in de tuin, en het bladerplafond van meerstammige bomen in de tuin waarborgt de privacy. Hierdoor ontstaan er intieme plekken om rustig te werken en te zitten. We gebruiken het bestaande hoogteverschil in de tuin, maar geven dit op andere wijze vorm. De paden in ons ontwerp komen onder een afschot naar beneden te liggen, terwijl de beplanting op hoogte blijft. Met het hoogteverschil wordt ruimtelijke diversiteit gecreëerd. De relatie tussen gebruiker en vegetatie is overal in de tuin verschillend.

Vanaf het bordes toont de tuin zich bijna als een landschapsschilderij, een ‘gesamtkunstwerk’, dat oneindig door zou kunnen gaan. Het betreden van de smalle paden met hoge varens en stinzevegetatie aan weerszijden geeft een weelderige impressie, en bij het langzaam afdalen naar de achterzijde van de tuin wordt je steeds meer omsloten door de beplanting. De beplanting bevind zich op ooghoogte. Doorlopend naar de waterspiegel wordt de sfeer weer opener.

fotografie: Ricky Rijkenberg

  • Locatie: Kneuterdijk 6, The Hague, Netherlands
  • schetsontwerp: 2015
  • Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf