Ondertussen – bouwplaats Bocholt

Begin September hebben we de bouwplaats van de openbare ruimte rond de rivier in Bocholt (DE) bezocht en proefvlakken bekeken. Voor dit voormalige textielindustriecomplex hebben Bureau B+B en SeARCH architecten een masterplan en ontwerp voor de openbare ruimte en de stedenbouwkundige randvoorwaarden ontwikkeld. Terwijl binnenkort het eerste stuk openbare ruimte met de grote podiumbrug geopend wordt, is in het tijdens de bouw afgezette deel een prachtige wildernis ontstaan. Het ontwerp bouwt voor op de vele sporen van het verleden.

monitoring the material samples for the new paths and furniture

new bike paths will be of special concrete with rough texture and visible stones

old pavement and walls are integrated into the new urban plan

construction of more ecological shores along the river Aa

old trees along the river are encorporated in the paths

former train tracks and spontaneus vegetation will become part of the new public space

the path along the river is temporarily out of use due to construction...

... therefore the vegetation is taking over...

foundation of the podium bridge - a square above the river

a new bike lane connects the area with the inner city

parts of the old buildings will be incorporated into the new architecture

old stones are saved to become new pavement for the museumsquares

temporary activities are enriching the site...

... like this urban gardening project