Bureau B+B en KettingHuls winnen de besloten prijsvraag voor de herontwikkeling van de Baronie van Cranendonck.

Bureau B+B en KettingHuls hebben met de inzending “The Broek of Cranendonck” de besloten prijsvraag voor de herontwikkeling van de Baronie van Cranendonck gewonnen.

De Baronie van Cranendonck is een 395 hectare tellende Heerlijkheid met in het midden een brink met de ruïne van het vroegere kasteel uit 1250, het kasteeltje Cranendonck, het voormalig gemeentehuis, een boerderijcomplex en een aantal woningen.

Het intensiveren van het natte landschap van de Buulderbroek en de Buulder Aa is het uitgangspunt van de visie “The Broek of Cranendonck”. Door het maximaliseren van het stroomgebied en het terugbrengen van de natte biotoop ontstaat een karakteristieke atmosfeer die verwijst naar vroegere tijden en tevens actuele thema’s zoals verdwijnende ecosystemen, klimaatverandering en bijbehorende overstromingen op de agenda zet. Omringd door drassig grasland, het broekbos en de meanderende Buurder Aa, wordt de Baronie eveneens sterker gedefinieerd als een centrum, als een unieke enclave die door ontwikkeling behouden blijft voor de toekomst.

Uitgangspunt voor de bebouwing is het versterken van de dorpse structuur van kleinschalige bebouwing rondom de brink waarbij het zicht op de omringende Broek wordt verbeterd. Zorgvuldig gepositioneerde uitbreidingen hebben dezelfde kleine schaal als de bestaande bakstenen gebouwen. Rondom de brink blijft de huidige atmosfeer behouden, terwijl de nieuwe uitbreidingen de Baronie een nieuw gezicht geven naar de Broek van Cranendonck.