Sophia Rehabilitation and Special Needs School

Sophia Revalidatie

B+B designed the site for the Sophia Rehabilitation School, a rehabilitation center and a special needs school in the Hague.

Green Island
The rehabilitation center and the special needs school are situated in the green zone of post-war neighborhood Escamp. This green axis is crucial to the urban lay-out and the ecological structure of the district. In response to this position, the green character of the site must be enhanced. The area is surrounded by water with natural banks and an outer ring that consists of trees placed on a lawn. Inside this ring are the buildings, parking lots, theme gardens and a playground. The water and the greenery give the island a safe seclusion even though it remains freely accessible for bicycles and pedestrians.

Rehabilitation
The composition of the site supports the process of rehabilitation by bringing the patient back into society, step by step. Right next to the building, there are intimate theme gardens, where people can quietly get some fresh air. The gardens have varying designs, so the patient is stimulated to explore. The further they wander from the building, the busier the site becomes. Eventually, the patient reaches the bicycle lane and the public road, where everyday life takes place.

Multiple Land Use
The special needs school is attended by children with all sorts of illnesses and handicaps where some kids are in a wheelchair, others are blind. They are often brought to school in vans consequently many parking places were needed. During lunch times, the parking lot is vacant so it can be used for sports. Closer to the school there is a secluded schoolyard with specially adapted playground equipment.

  • Location: Vrederustlaan 180, Den Haag, Nederland
  • Under construction: 2016
  • Client: Sophia Rehabilitation
  • Cost: €875.000,-
  • Area: 40.000 m2
  • Partners: MAS Rotterdam

The rehabilitation centre and the special needs school are situated in a green zone of the post-war neighborhood Escamp. That is why the green character of the site must be enhanced.

Sophia revalidatie en speciaal onderwijs

The patient is stimulated to explore.

Sophia Revalidatie

There is a secluded schoolyard with specially adapted playground equipment.

Sophia Revalidatie

Eventually, the patient reaches the bicycle lane and the public road, where everyday life takes place.

Sophia revalidatie en speciaal onderwijs

During lunch break, the parking lot is empty so it can be used for sports. Closer to the school there is a secluded schoolyard with specially adapted playground equipment.