Playtime Cruquius

Bureau B+B, in collaboration with Investeren in Ruimte, won the competition “Cruquius: Public space as the driving force for transformation” with its submission “Speelruimte”. Organized by the Platform Openbare Ruimte, the competition called for innovative ideas and strategies for the redevelopment of the Cruquius peninsula in Amsterdam’s Eastern Docklands. The jury unanimously chose the “Speelruimte ” strategy from the 55 submissions entered.

The plan outlines how to stimulate the transition of the outdated industrial terrain using a strong insight into the area’s essential spatial qualities. Space will be created in crucial places. The voids will be marked as extraordinary areas with the same yellow/black signage used in navigation and temporary road construction.
The space that will be produced offers opportunities for temporary events or programs that both activate Cruquius and bring to light its hidden qualities. At the same time, space activates a new dynamism for enterprise and (in time) housing. Space is created for the possibility to move or grow within the area. From the jury report:
“The jury praises “Speelruimte” for its fluid and adaptive plan that can accommodate developments over time without negatively affecting its principal structure and for the urban design strategy which can absorb future developments without becoming congested in places. The transformation process has been given an emphatic role and clear ideas about transition periods and flexibility.” And: “Speelruimte” is a new kind of plan, one tha tmakes an important contribution to the development of the entire profession.”

Current
The area is locked of by fences, walls and buildings. There is no visual connection to the water and the river banks are poorly used.

Chances
The position in the city is fortunate, by connecting bike lanes and roads to Cruquius more activity will be triggered. The existing silo’s winecrates and cranes are characteristic to the site and provide diverse space for different events and activity.

Intervention
By making space, removing fences, demolishing buildings or painting them black, a flexible new public space is created. The black boxes become beacons in the skyline of transition. Connections to the waterside and the greater surrounding are achieved.

t=01
By reshaping the Cruquiusroad, planting herbs, applying yellow signage to the surface and installing clip-on’s and plug -in’s and painting black hangars a new flexible public space created where events of different natures can be organized. Ferries to Sporenburg and Zeeburgerisland connect Cruquius to a greater degree while the the temporary use improves the identity of this area in transition.
t=02
The flexible space is guaranteed, the banks of the Nieuwe Vaart become softer and green. Small streets of the pier are focused on the Entrepotdock. The open landscape atmosphere on the south connects Cruquius to the Nieuwe Vaart

  • Location: Cruquiusweg, Amsterdam, Netherlands
  • winner competition: 2010
  • Client: (Nederlands) Platvorm Openbare Ruimte
  • Partners: Investeren in Ruimte

Nu - Current

Ingreep - Intervention

t = 01

t = 02