Bridge Control Centre Steekterpoort

Brugbedieningscentrum Steekterpoort Alphen aan den Rijn

Holland’s most sustainable control centre
Bureau B+B and Blok Kats van Veen architects created the most sustainable bridge control centre in the Netherlands. Both the building and the site reflect the highest ambitions. The terrain has a rich vegetation and is attractive for humans and wildlife.

Utilitarian and Rugged
The bridge control building Steekterpoort is located at the junction of the Gouwe Canal and the Oude Rijn river. The building and site have an utilitarian character, like the Gouwe and the industrial lock bridge. The site matches the sustainable design of the building and the characteristic qualities of the surrounding landscape. The control centre is placed on a rugged quay with tarmac and concrete slabs. Parking places are located underneath the building or near the slope, hiding the cars from view. The quay is accessible to the public. Long benches are placed on the quay and in the surrounding area.

Water System
The eastern part of the site is covered by flowering meadows on a lazy slope. A winding ditch collects, buffers and filters the water. Diverse riverbank species grow along the ditch, while the dryer area’s have a natural field vegetation. The water flows into a concrete gutter in the quay. The inside of the gutter has openings, where plants can grow.

Ecology
The ambitions for sustainability are continued in the site design. That is why it was deliberately decided not to plant or sow any plants, but to allow the area to be invaded by wild seeds, spread by the wind, birds, people or other animals. As a result, a colorful flowering meadow spontaneously appeared. The meadow is dotted with different kinds of ash trees with varying leaves, flowers and autumn colors. The ecology can be experienced all over the area. The functioning of the water system is visible in different places. The path between the road and the main entrance of the building runs through the meadow and crosses the ditch on two occasions. The existing bicycle lane is integrated into the design. The landscaping naturally merges the control centre with its surroundings.

Photos: Frank Hanswijk

  • Location: Steekterweg, 2407 Alphen aan Den Rijn, Netherlands
  • completed: 2014
  • Client: BKVV and the Provence Zuid-Holland
  • Cost: 1.200.000,-
  • Area: 6.800 m2
  • Partners: Blok Kats van Veen Architects
Brugbedieningscentrum Steekterpoort Alphen aan den Rijn

The landscaping naturally merges the control centre with its surroundings.

Brugbedieningscentrum Steekterpoort Alphen aan den Rijn

The site matches the industrial qualities of the surrounding landscape.

Brugbedieningscentrum Steekterpoort Alphen aan den Rijn

Parking places are located underneath the building or near the slope, hiding the cars from view.

Brugbedieningscentrum Steekterpoort Alphen aan den Rijn

The control centre is placed on a rugged quay with concrete slabs.

Steekterpoort waterzuivering

A winding ditch collects, buffers and filters the water.

Brugbedieningscentrum Steekterpoort Alphen aan den Rijn

The water flows into a concrete gutter in the quay.

Brugbedieningscentrum Steekterpoort Alphen aan den Rijn

The inside of the gutter has openings, where plants can grow.

Steekterpoort dijk

It was deliberately decided not to plant or sow any plants, but to allow the area to be invaded by wild seeds.

Steekterpoort kade

The path runs through the meadow and crosses the ditch on two occasions.

Brugbedieningscentrum Steekterpoort Alphen aan den Rijn

Long benches are placed on the quay and in the surrounding area.