Rail Underpass Limmel – Nazareth

Spooronderdoorgang Limmel - Nazareth

A new rail underpass connects the neighborhoods Limmel and Nazareth. Bicyclists and pedestrians can now reach the shopping centre using an attractive and safe route.

Connection
The Maastricht neighborhoods Limmel and Nazareth share a new shopping centre. To provide easy access to the centre for everybody, a railway underpass was created. The overpass junction replaces a single-level crossing. A roundabout and a long, easy bend naturally lead the people of Nazareth to Limmel.

Bridge
The overpass is asymmetrical. The bridge seems to carry itself on the north side and leans on a retaining wall on the south side. The edge of the deck makes the beams look slimmer. This emphasizes the underpass rather than the bridge. The height difference at the southern end of the bridge is gapped by a concrete retaining wall and a stairway, that are thatched with natural stone that matches the surroundings.

Underpass
Pedestrians are guided to the shopping centre by a broad footpath that leads directly from the underpass to the entrance of the shopping centre. Between the beams is an open space, allowing daylight to penetrate. This makes the tunnel a lot safer. Michiel Kluiters created the artwork on the walls of the underpass. The work depicts the connective quality of the junction.

  • Location: Kasteel Liebeekstraat, Maastricht, Nederland
  • Constructed: 2015
  • Client: Municipality of Maastricht
  • Partners: Michiel Kluiters
Spooronderdoorgang Kanjelzone Maastricht

A roundabout and a long, easy bend naturally lead the people of Nazareth to Limmel.

Spooronderdoorgang Limmel - Nazareth

Natural stone, matching the surroundings

Spooronderdoorgang Limmel - Nazareth

Between the beams is an open space, allowing daylight to penetrate.

Spooronderdoorgang Limmel - Nazareth

Pedestrians are guided to the shopping centre by a broad footpath.

Spooronderdoorgang Limmel - Nazareth

Michiel Kluiters created the artwork on the walls of the underpass.