Marketsquare and central area Papendrecht

Bureau B+B fused the fragmented center of Papendrecht together with a new, superior public space.

Coherence
An element of Papendrechts central area was replaced by a shopping center that consists of a parking garage, multiple shops and new apartments. There are height differences due to the historical dike, that have created an incoherent collection of different architectural styles. Given this obstacle, Bureau B+B designed the public space that knits the entire center together.

Contemporary Timelessness
The cohesive design is subdued and brings identity and unity to the center. Brick pavement and natural stone give a a timeless quality to the public space, while the details and the street furniture add a contemporary twist.

Market Square
The market square is the central meeting point of Papendrecht. The large, open space is softened by adding trees, planters and a stage. In the brick pavement, natural stone lines are laid out, which refer to the river landscape that brought the town to life.

photography: Erwin van Amstel

  • Location: Markt, Papendrecht, Netherlands
  • constructed: 2008 - 2016
  • Client: Municipality of Papendrecht
  • Area: 30.000m2