Mariahilfer Strasse, Vienna

Mariahilfer Strasse

For decades the Maria Hilferstrasse was the most well-known shopping street of the city of Vienna. The dramatic increase of car traffic of the last 40 years led to a monofunctional, congested and divided street.

Shared Space
Bureau B+B stated that the introduction of spaces of stay, meet and act were essential to transform the monofunctional street into a multifunctional shared space. In order to achieve this, the street is paved from façade to façade on a single level. Subtle lines in the pavement mark the transition between different zones: A shared zone in the middle allowing for faster movements, and slow zones on the sides. As a result of the new profile pedestrians rule the fast lane of the street and define the speed of movement for the local and public traffic that have to adapt to the movement and amount of the pedestrian traffic. The essence of the spatial concept is a play between spaces of flow and spaces of rest.

City lounges
The asymmetrical profile which creates the different zones of movement meanders with the natural curves of the street. It naturally takes the inner bend the fast lane, leaving a more quiet space in the outer bend. These spaces become city lounges with a variety of outdoor furniture: benches, water elements and planters with flowering trees. The city lounges are islands of tranquility and social interaction in the street and complete the transformation of a monofunctional shopping street into a true public space by being spaces of stay, meet and act.

An emotional debate
The idea of the transformation of the street into a shared space boulevard stirred the residents and led to a fierce debate. A general disbelieve that a car-free shopping boulevard would be good for business, made it into an national political debate. The municipality of Vienna together with the involved partner Stadtland organized an extensive participation programme.
Information meetings, discussions and a public exhibition about the vision for the street were organized let people contribute their individual wishes. The street was closed to ongoing traffic over the course of a year. During this testing phase the street was fitted with prototypes of the new street furniture in order to give the residents of the city a feeling of the atmosphere. People immediately took over the street and started using it as the intended boulevard. The street subsequently transformed into a political space that was used to discuss the issue of the referendum alongside many other protests, gatherings and celebrations.

Healthy Streets
The transformation of the Mariahilfer Strasse has several positive effects on the city. Thanks to the dramatic reduction of traffic, there is less noise and pollution. Now, the street is inviting to walk and bike through, enhancing public health through exercise. Shopkeepers are very positive about the transformation. Business did not slow down: the laid back layout invites people to spend more time in the Mariahilfer Strasse, spending more money as a consequence. At the same time, people can hang out without consuming. The City Lounges offer an attractive and public alternative to the terraces belonging to cafés and restaurants.

Photo’s: Ricky Rijkenberg en Martin Ecker

  • Location: Mariahilfer Straße, Wenen, Oostenrijk
  • Completed: 2013- 2015
  • Client: City of Vienna, Department of Urban Design (MA19)
  • Cost: € 12.000.000,-
  • Area: 43.000 m2
  • Partners: orso.pitro (architect) and Stadtland (participation process)

The Mariahilfer Straße has a total length of 1.6 km

1900 - A boulevard

2012 - A street for cars

Mariahilfer Strasse

2017 - Pedestrian Paradise

asymmetrical zoning to create places to stay with the diverse city lounges

Subtle zoning of the street

Visualization of the street on one level

Europe's longest shared space

Modell testing of city lounges as places of stay, meet and act

Modell testing of how to create places of encounter

Mariahilfer Strasse City Lounge

The public city lounges create moments of tranquility and slowing down moments

Mariahilfer Strasse Vienna design Bureau B+B

Slowing down on one of Vienna's busiest streets

Mariahilfer Strasse

A street for everybody

People took over the street and it was transformed into a political space.

Test furniture was placed and tested

This transformation took place in dialogue with the future users. Organized by the Viennese office Stadtland who are specialized in participation procedures.

Asking the future users to create a street for everybody

On site planning: To discuss the profile we drew the design in the street in scale 1:1

The existing trees are integrated into the new design

An all year time street

An all day time street

Light elements blend into the environment

A place on eye level

The new design allows an intuitive orientation and movement

Local granite for furniture and tiles

The pavement and the street furniture are made of granite from a local quarry