Gelre Hospital, Apeldoorn

Gelre Ziekenhuis Apeldoorn

On the site of the Lukas van Gelre Hospital in Apeldoorn, two hospitals have been merged. The existing buildings were partly demolished and partly renovated. At the same time, new buildings were constructed. The surrounding grounds were also adjusted thoroughly. The gardens were renovated and the number of parking lots has doubled. The increase of traffic asked for an adjustment of the infrastructure.

Increased car traffic causes increased noise and light. Besides that, a doubling of the number of parking places really stands out. These negative consequences are mitigated by using noise-reducing tarmac and by concentrating the parking places at the front of the building. By doing this, the green, wooded character on the back side of the building could be maintained. Part of the parking lot is placed under a green deck. Dense evergreens are planted on strategic locations, blocking the view on traffic. To reduce the strain on the surroundings, the hospital now has its own connection to the main road.

A natural, green environment has a positive effect on the recuperation of the patients. That is why the planting got extra attention. The wooded landscape surrounding the hospital continues on the site and the parking lots. Existing trees are saved as much as possible. They are supplemented with indigenous species like the common oak and downy birch. Underneath the trees, rhododendrons, holly and ferns grow. The tree clumps are spread out evenly, so the whole site has a green atmosphere.

The new building is shaped like a comb. The different wards are grouped in wings, the teeth of the comb. In between the teeth are four gardens; a blue, white, green and red garden. They represent the four seasons. The differences between the gardens facilitates orientation inside the building. The secluded gardens offer security and familiarity close to the building, while the building itself is integrated into the landscape by the natural planting on the exterior.

  • Location: Albert Schweitzerlaan 31, 7334 DZ Apeldoorn, Nederland
  • constructed: 2008
  • Client: Gelre Hospitals, Apeldoorn
  • Cost: € 2.500.000,00
  • Area: 8.9 ha
  • Partners: Aan de Amstel Architects